Редица пловдивски компании успяха да запазят добро икономическо и финансово

...
Редица пловдивски компании успяха да запазят добро икономическо и финансово
Коментари Харесай

В разгара на пандемията: Пловдивски гепарди с приходи за м...

Редица пловдивски компании съумяха да запазят положително икономическо и финансово здраве в обстановка на коронавирус пандемията. Нещо повече - част от тях регистрират растеж и висока доходност, което ги подрежда измежду националните първенци в разнообразни бизнес браншове. Това сочат данните за бързорастещите дребни и междинни компании от класацията „ Гепард “ на „ Капитал “ за 2021 година

Сред най-динамичните компании в страната влиятелното трето място заема основаната в Царацово " Европан " АД, профилирана в производството на изолационни термопанели и профили от полиестерна ламарина. Приходите й за 2021 година са 23 649 000 лева, което е растеж от 875,62%. Фирмата е основана през 2017 година, родена от дългогодишното партньорство сред гръцки и български вложители.

Съдружници в " Европан " са гръцката „ Камаридис глобал уайър С.А “, която държи мажоритарен дял от 80%, и българската „ Фригопан “. Компанията от южната ни съседка е измежду най-големите гръцки металопреработващи предприятия, производител на покривна ламарина, сглобяеми изолационни и строителни полиуретанови сандвич панели, учредена през 1976 година Производствените мощности на  " Европан " се простират върху терен от към 60 000 кв. м и уреди, покриващи повърхност от 14 000 кв. м. Целта на сдружението е да разработи, създава и доставя сандвич панели за Балканите, Близкия изток, Африка и Европа.

В Топ 50 по доходност на динамичните компании влизат пловдивските компании " Лунатоне БГ " и „ Евробилд-М1 “. Производствената база на „ Лунатоне БГ “ е в с. Стряма - индустриална зона Раковски, която е част от " Тракия икономическа зона ". В компанията, която е 11-та в класацията, са вложени  италиански и австрийски капитали. Австрийската „ Лунатоне “ води началото си от 1993 година, когато към Технически университет Виена се образува компания за нововъведения. От бързо разрастващото се дружество през 2000 година е учредена днешната компания с фокус върху силовата електроника, осведомителна техника и програмен продукт. За да се удовлетворят увеличаващите се поръчки, през 2006 година се основава „ Лунатоне България “. В момента там работят 41 души. За 2021 година приходите на компанията са в размер на 7 364 000 лева, което е близо 50% растеж по отношение на миналата година. Отчетена е чиста облага от 4 340 000 лева, а рентабилността е съвсем 60%.

На 37-о място се подрежда строителната компания „ Евробилд-М1 “ с личен състав 21 служащи. Приходите й за 2021 година са 4141000 лева, което образува растеж от 12,62 % по отношение на миналата година. Нетната облага възлиза на 1862000 лева, а успеваемостта на производството стига 44.96%. Собственик на „ Евробилд-М1 “ е предприемачът от сирийски генезис Малек Насер, който основава компанията през 2002 година Развива се в областта на изцяло строителство на здания, с афинитет към небостъргачи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР