Редица мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда

...
Редица мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда
Коментари Харесай

Подготвят законови мерки срещу дезинформацията онлайн

Редица ограничения за ограничение на рисковете от дезинформационни акции планува квалифициран от " Продължаваме промяната – Демократична България "  законопроект за промени в Закона за електронните известия.
Прочетете още
Законопроектът включва въвеждане на експлицитни пълномощия на Комисията за контролиране на известията (КРС) и на министъра на електронното ръководство за установяване и привеждане в деяние на политиката за ограничение на систематичните опасности по отношение на противозаконното наличие и онлайн дезинформацията.

В допълнение към общите пълномощия се оферират решения на няколко групи проблеми. Сред тях е координираното неавтентично държание в обществените мрежи посредством групи от неавтентични потребителски профили - така наречен " тролски ферми ". Предвиждат се и ограничения против монетизиране на подправени вести от анонимни уеб сайтове посредством проявление на търговски известия (реклами). Включени са и промени против разпространяването на заблуждаващи реклами на нелекарствени артикули (хранителни добавки) посредством нерегламентирано потребление на имената и лицата на известни персони, в това число медицински лица. В законопроекта има и ограничения по отношение на някои пропуснати изгоди от локалните снабдители на медийни услуги заради неточни практики на световните платформи.

" Със законопроекта се оферират редица решения на натрупвани през последните години проблеми в онлайн пространството, като след деликатно проучване на хармонизираното европейско право, практиките в други страни членки и правосъдната процедура, предлага уредба, която да има оптималната възможност да бъде устойчива при следваща правосъдна процедура ", изясняват от Демократична България.

Проектът за промени в Закона за електронните известия е оповестен за авансово публично разискване със заинтригуваните страни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР