Редица известни личности и изследователи на изкуствен интелект, сред които

...
Редица известни личности и изследователи на изкуствен интелект, сред които
Коментари Харесай

Кой и защо иска да паузира развитието на изкуствен интелект

Редица известни персони и откриватели на изкуствен интелект, измежду които и самият Илон Мъск, подписаха отворено писмо, призоваващо лабораториите за изкуствен интелект по света да преустановят създаването на системи за изкуствен интелект. 
 ChatGPT-5, Open AI, AGI и по кое време изкуственият разсъдък ще стане “изкуствен общ разсъдък ”
ChatGPT-5 ще преобърне света още тази година

Ще прелее ли чашата

Основният мотив зад писмото са „ дълбоките опасности за обществото и човечеството “, които съгласно подписалите документа изкуственият разсъдък може да донесе. 

Писмото, оповестено от нестопанската организация Future of Life Institute, отбелязва, че ИИ лабораториите сега са се въвлекли в „ неконтролируема конкуренция “ за създаване и внедряване на системи за машинно образование.
 Снимка 612258

По адрес на изкуствения разсъдък, писмото приказва за системи, „ които никой – даже техните основатели – не могат да схванат, предскажат или ръководят по благонадежден метод. “

„ Призоваваме всички лаборатории за изкуствен интелект неотложно да спрат за най-малко шест месеца образованието на системи с изкуствен интелект, по-мощни от GPT-4 “, написа в писмото.

Едно от изискванията е тази пауза би трябвало да бъде обществена и подлежаща на инспекция. 
 Снимка 612260

Ако такава пауза не може да бъде въведена бързо, държавните управления би трябвало да се намесят и да вкарат мораториум, предлага отвореното писмо.

Сред подписалите документа са създателят Ювал Ноа Харари, съоснователят на Apple Стив Возняк, съоснователят на Skype Яан Талин, политикът Андрю Янг и редица известни откриватели и изпълнителни шефове в региона на изкуствения разсъдък. 

Към сегашния миг в тази нова промишленост се наливат десетки милиарди долари, а софтуерни колоси като Гугъл и Microsoft бързат да внедрят революционни артикули, постоянно загърбвайки предходните опасения по отношение на сигурността и етиката. 
 Гугъл, изкуственият разсъдък и за какво притежателите на Android скоро ще спрат да пишат мейли
Защо потребителите на Android ще спрат да пишат мейли

Изкуствен разсъдък навсякъде

Малко евентуално е писмото да има някакъв резултат върху сегашните трендове в проучванията на ИИ, написа The Verge. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР