Редица институции са с изтекли мандати и няма как да

...
Редица институции са с изтекли мандати и няма как да
Коментари Харесай

Заради нефункциониращото Народно събрание редица институции работят с изтекли мандати

Редица институции са с изтекли мандати и няма по какъв начин да се обновят. 

Заради нефункциониращото Народно заседание доста институции в страната работят с изтекли мандати. Причината - няма по какъв начин съставът им да бъде освежен. На 3 октомври изтича и мандатът на Висшия правосъден съвет - органът, който ръководи правосъдната система, написа екип.

Мандатът на сегашния състав на Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври, а Народното събрание по този начин и не попълни 11 членове от своята квота, което на процедура значи, че съставът не може да бъде освежен. Поставя ли това в риск правораздаването въпросът е противоречив, считат адвокати.

" Има проблем и той би трябвало да откри своето решение. Надявам се Конституционният съд, който ще се произнесе по различен, само че подобен проблем - този за изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет, в аргументацията към своето извънредно решение също по този начин да даде насоки по какъв начин се работи в сходни случаи ", сподели министърът на правораздаването Крум Зарков.

Според юрист Валя Гигова Висш съдебен съвет би трябвало да продължи да работи, до момента в който не бъде определен нов състав. " Съдебната власт е една от трите управляващи. Без нея е невероятно реализирането на отбрана на правата на жителите и юридически лица и да кажем, че Висш съдебен съвет няма да съществува, т.е., няма да съставлява правосъдната власт, значи да кажем, че няма да има правораздаване. Едва ли това е волята на законодателя ", изясни тя.

Най-фрапиращ е казусът с изтеклия мандат на правосъдния инспекторат. От две години този орган, който ревизира магистратите, работи с изминал мандат. Няколко Народното събрание не съумяха да открият даже процедура по обновяването му. " Когато този личен състав не е излъчен, това не значи, че страната би трябвало да спре да действа ", е мнението на Гигова.

С изтекли мандати работят и други институции. Най-ключовите са шефовете на Българска народна банка, Национален осигурителен институт, Сметната палата, Енергийната комисия, както и комисиите по досиетата и за отбрана на персоналните данни.

" Дали дейностите им са законосъобразни е едно, дали са законни, е друго. Има доста учредения да се твърди, че някои институции губят своята легитимност още преди да им е изминал мандатът ", посочи Зарков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР