Редица експерти дълго разработваха Енергийната пътна карта на Европейския съюз,

...
Редица експерти дълго разработваха Енергийната пътна карта на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Как Европа може да намали зависимостта си от руския природен газ?

Редица специалисти дълго разработваха Енергийната пътна карта на Европейския съюз, която има за цел да помогне на Блока да се оправи със зависимостта си от съветския природен газ. Въпреки това Европейски Съюз се опасява да наложи енергийни наказания против Русия, като наказване за нейното навлизане в Украйна, написа CNBC.

Международната организация по енергетика (МАЕ) да вземем за пример си e сложила за цел да понижи зависимостта на европейския район от съветския природен газ с една трета за една година. Същевременно с това МАЕ ще се придържа към Европейския зелен контракт, съглашение на Европейски Съюз за понижаване на чистите парникови газове газови излъчвания с минимум 55%, по отношение на равнищата от 1990 година до 2030 година Препоръките на МАЕ са сходни на ограниченията, за които Европейски Съюз оповестява, че ще понижат съветския импорт на природен газ с 80% през идната година.

Според специалисти обаче ограничението на съветския газ ще бъде мъчно и няма да стане бързо. Това е по този начин, тъй като Европейски Съюз е доста подвластен от него и тъй като се е заел да ограничи своите излъчвания на парникови газове.

Европейски Съюз внесе 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия през 2021 година, съвсем половината (45%) от общия импорт на газ и близо 40% от общото употребявано количество, съгласно данни на МАЕ. Преминаването от изгаряне на природен газ към изгаряне на въглища е бързо решение, което е механически допустимо, само че няма да помогне на Европейски Съюз да реализира задачите си за климата.

Планът на Международната организация по енергетика, който включва 10 точки за понижаване на зависимостта на Европейския съюз от съветския природен газ, е набор от дейности, предопределени да диверсифицират енергийните доставки на Европа, да ускорят напредването й към възобновими източници и да се съсредоточат върху енергийната успеваемост.

Никой към този момент не си прави илюзии. Използването от Русия на нейните запаси от природен газ като икономическо и политическо оръжие демонстрира, че Европа би трябвало да работи бързо, с цел да бъде подготвена да се изправи пред забележителна неустановеност по отношение на доставките на съветски газ през идната зима “, сподели изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол в документално изказване, оповестяващо проекта.

МАЕ предлага да не се възобновяват договорите за доставка на газ с Русия. В момента Европейски Съюз има контракт с “Газпром” за повече от 15 милиарда куб. метра импорт на газ годишно. Този контракт изтича в края на годината. Съветът на Европейски Съюз би трябвало да разреши на този и на други контракти за импорт на газ да изтекат.

Според Енергийната организация изтеклите контракти с Русия би трябвало да се заменят с такива от други евентуални страни снабдители. Вътрешното произвеждане на природен газ и вносът от неруски източници, в това число от Азербайджан и Норвегия, се чака да се усилят през идната година с цели 10 милиарда куб. метра, спрямо 2021 година Но МАЕ споделя, че Европейски Съюз би трябвало да отиде по-далеч и да усили вносът на течен природен газ (LNG), тъй като може по-лесно да се транспортира с кораби, или камиони.

МАЕ също по този начин предлага на Европейски Съюз да усили доставките на биогаз и биометан, само че тези вериги за доставки изискват време, с цел да се разраснат. Същото се отнася и за веригите за доставка на нисковъглероден „ зелен “ водород, изработен с електролиза.

Съхраняването на повече газ е другата рекомендация на Енергийната организация. Това дава на всеки район буфер за сигурност при положение на промяна на сезоните, рискови събития или в този случай - война. МАЕ ще има работен потенциал за предпазване, напълнен на 90% до 1 октомври, с цел да поддържа домовете топли през зимата.

Друга мярка е ускореното внедряване на възобновима сила - вятърна и слънчева. През 2022 година се чака Европейски Съюз да означи 15% нарастване на мощността, доставяна от възобновими енергийни източници, спрямо 2021 година, поради удобните метеорологични условия. МАЕ предлага ускорение на настоящите планове за възобновими източници, посредством справяне със закъсненията в обработката на разрешителни. Това ще изисква повече административни служащи, които да дефинират ясни крайни периоди.

Енергийната организация предлага поддържане на съществуващите нуклеарни мощности отворени и работа с биоенергийни централи в цялостен мащаб. Някои от съществуващите нуклеарни реактори в Европа бяха изключени през 2021 година за поддръжка и инспекции на сигурността. Тази година обаче тези електроцентрали стартират работа още веднъж и ще допринесат за производството на чиста сила. Атомните електроцентрали, откакто бъдат издигнати, генерират сила, без да отделят никакви парникови газове. Малък брой нуклеарни енергийни реактори трябваше да бъдат изключени през 2022 и 2023 година, само че в случай че те продължат да работят, това ще понижи търсенето на съветски природен газ от страна на Европейски Съюз. Също по този начин биоенергийните електроцентрали, които работят единствено с 50% потенциал, би трябвало да се зареждат напълно, с цел да са изцяло ефикасни.

Според Международната енергийна организация Европейски Съюз би трябвало да отбрани уязвимите клиенти. Когато цените на силата порастват, енергийните компании се оправят добре, до момента в който някои клиенти постоянно се борят стопански. Европейски Съюз би трябвало да бъде подготвен да поддържа заплащането на клиентите с ниски приходи за техните високи сметки за сила. Един от методите за отчитане на настоящия пазар с високи цени на силата, е да се наложат краткотрайни налози върху прекалено високите облаги от енергийните компании. Така събраните пари ще се употребяват за заплащане на сметките за сила за консуматори с ниски приходи.

Освен това МАЕ прикани за ускорение на промяната на газовите пещи с термопомпи. Удвояването на скоростта на инсталиране на термопомпи в домовете ще коства на района 16.3 милиарда $ (15 милиарда евро) и ще спести още 2 милиарда кубически метра газ през първата година.

МАЕ поучава за ускорение на стратегиите за енергийна успеваемост за здания и промишлени уреди. Понастоящем към 1% от постройките в Европейски Съюз се преоборудват, с цел да бъдат по-енергийно ефикасни всяка година. За да се реализира оптимално влияние, районът би трябвало да се концентрира върху подобряването на успеваемостта на минимум ефикасните домове и нежилищните здания.

Също по този начин, МАЕ предлага инсталирането на интелигентни термостати, с цел да се понижи търсенето на сила. Това може да се случи посредством даване на дотации на семействата за инсталиране.

МАЕ поучава да се подобрят надеждността и гъвкавостта на енергийната мрежа в бъдеще. Това ще зависи от доста фактори, в това число технология за акумулатори и широкомащабни, дълготрайни технологии за предпазване на сила. Някои нисковъглеродни газове, създадени в Европейски Съюз, като биометан, нисковъглероден водород и синтетичен метан, могат да бъдат част от подобряването на надеждността на мрежата, само че те няма да са задоволителни за покриване на общите енергийни потребности.

Заслужава да се означи, че проектът на МАЕ бледнее спрямо новините за проекта на Европейски Съюз, който се чака да понижи съветския импорт на природен газ с 80% през идната година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР