Редица държави в Европа стартираха въвеждането на мерки срещу високите

...
Редица държави в Европа стартираха въвеждането на мерки срещу високите
Коментари Харесай

Заради страх от зимен ценови шок замразяват цените в Европа

Редица страни в Европа стартираха въвеждането на ограничения против високите цени, в това число и замразяването им. Причината е чувството, че идва нов потрес от високи цени през зимата.

Рестрикции, таван на надценки и цени, както и енергийни и обществени помощи към този момент са измежду ограниченията, които се ползват в прилежаща Гърция, Хърватия, Сърбия, Северна Маедония, както и във Франция.

В Гърция търговците на плодове и зеленчуци ще би трябвало да разгласяват цените на дребно, както и да оферират артикули с отстъпка от най-малко 5% по отношение на цената им преди 20 септември. Очаква се тази мярка да обезпечи налични цени най-малко до Коледа. За горивата продължава контролът на маржа на облагата в бензиностанциите.

В Хърватия цените на 30 храни бяха замразени.

Сваляне на цените на хранителни стоки с 10% оповестиха в Северна Македония.

В комерсиалните вериги в Сърбия ще бъдат понижени цените на още 16 продукта до 31 декември.

България към този момент е заложила на насърчаването на родното произвеждане. Според ръководещите,,колкото повече се създава в България, толкоз ще е по-евтино ”. Разчита се и на регулаторите за отбрана на интереса на потребителите при нелоялни търговски практики и картелни съглашения. Мнението е на икономическият министър Богдан Богданов.

Според министър председателят Ниолай Денков,,правителството работи за намаляване на инфлацията, но това нямало как да се случи със забрани, тъй като тогава цените се подвигат ”.

Правителството обсъждало и други ограничения за понижаване на инфлацията, само че още било рано да бъдат оповестени.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР