Редът за отсрочване на кредити не се е променил –

...
Редът за отсрочване на кредити не се е променил –
Коментари Харесай

Може да не плащаш по кредити и ако вземеш тепърва, при новите условия на кредитната ваканция

Редът за отлагане на заеми не се е трансформирал – той е общо взето добре прочут. Това, което следва да се реши и ние чакаме Българска народна банка да каже последната си дума за нов период, в който да работи същият ред. Всичко това е учредено на решението на Европейския банков орган. Това съобщи ръководителят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.
Говорим и за компании, и за физически лица т.е. жители, добави Андронов.
 Заради нови предели, някои банкови такси нарастват, други поевтиняват Заради нови предели, някои банкови такси нарастват, други поевтиняват
От през вчерашния ден, 1 август, към този момент са в действие наложени от Българска народна банка предели във връзка с таксите за платежните сметки в България. Заради лимитите, те...
Европейският банков орган сподели, че можем да продължим с условия за разсрочване на заеми до 31 март, 2021 година. Максималният период на разсрочване обаче става 9 месеца, до момента беше 6 месеца – и по към момента настоящите правила. И за взелите към този момент заем, и за тези, които вземат след решението на Българска народна банка какъв тъкмо да е механизмът, ще важи опцията да се разсрочва за 9 месеца, посочи Андронов пред Българска национална телевизия.
Около 100 000 компании и жители разсрочиха заеми, като сумата е към 9 милиарда лв. (малко над 14% от целия банков портфейл в България). 7 милиарда лв. се падат на бизнеса, 2 милиарда лв. са заемите за жители, посочи ръководителят на Асоциацията на банките в България.
Има риск да не се връщат заеми, които са отсрочени. Предположенията са, че сред 5 и 20% от получилите пролонгация евентуално няма да могат да влязат в режим на постоянно погасяване на заеми. За такива случаи евентуално ще става въпрос за още 3 месеца най-много, съобщи Андронов.
Никой не е роден неприятен кредитополучател. Онези, които са били с неприятна кредитна история и преди COVID-19, преценката за тях и подборът се утежняват, уточни Андронов.
 Премахват таксите при заплащане с банкови карти в Европейски Съюз Премахват таксите при заплащане с банкови карти в Европейски Съюз
Хотелските резервации и извършването на покупки в интернет от задгранични търговци отсега нататък ще е по-евтино за българските консуматори. Това става...
Председателят на Асоциацията на банките уточни, че над 100 000 000 лв. безлихвени заеми са към този момент раздадени и евентуално тази сума ще се удвои. Става въпрос за заеми, които са изгубили работата си поради COVID-19. Крайният период за кандидатстване е 30 юни, 2021 година.
Андронов сподели и, че няма по какъв начин да се отхвърли, че за физическо обслужване, само че съзнателно държали ниски такси за онлайн обслужване, " близки до нула ". По думите му, имало към този момент 70 млн. лв. загуба от такси на годишна база за първите три тримесечия, а се чака до края на годината загубата ще е 90 млн. лв.. Андронов се оплака и от намаляването на, което съгласно него не е направено с нужните калкулации преди този момент.
За депозантите времената не са положителни, само че за кредитополучателите това са положителни времена, заключи Андронов. Над 2-3 години, не знаем сега, може да останат ниски главните лихви на централните банки (при които централните банки дават заеми на комерсиалните банки). Почти 0,10% е лихвата по депозитите, 3% е за заемите, посочи той. Всичко зависи от това по кое време COVID-19 бъде овладян. Пълното възобновяване ще продължи 2-3 години евентуално. Ако обаче с имунизациите не може да се овладее рецесията, всичко ще се отсрочи във времето.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР