Редът за отпускане и изплащане на гарантираните вземания е регламентиран

...
Редът за отпускане и изплащане на гарантираните вземания е регламентиран
Коментари Харесай

Ето колко пари ни дължат, ако фирмата фалира

Редът за разпределяне и погашение на обезпечените вземания е регламентиран в Закона за обезпечените вземания на служащите и чиновниците при неплатежоспособност на работодателя.

Максималният месечен размер на обезпеченото взимане не може да бъде по-малък от 2,5 минимални работни заплати. Така сумата от 1 април става по-голяма.

При минимална работна заплата от 710 лева от 1 април 2022 година, оптималният месечен размер на обезпечените вземания, изплащани от фонд " Гарантирани вземания на служащите и чиновниците “, се дефинира на 1 775 лева. Право на обезпечено взимане имат служащите и чиновниците, които са или са били в трудово правно отношение с работодателя, без значение от периода му и от продължителността на работното време, предава pariteni.bg.

За да се възползват лицата от правото си на обезпечени вземания, техният шеф би трябвало да е осъществявал активност минимум 12 месеца преди началната дата на неплатежоспособността, надлежно свръхзадлъжнялостта, посочена в правосъдното решение за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност.

Правото на обезпечено взимане на служащите и чиновниците поражда от датата на регистриране в Търговския указател на правосъдното решение за:

- разкриване на произвеждане по несъстоятелност;

- разкриване на произвеждане по неплатежоспособност с по едно и също време оповестяване в несъстоятелност;

- разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, постановяване на преустановяване активността на предприятието, оповестяване на длъжника в неплатежоспособност и прекъсване на производството заради непълнота на имуществото за покриване на разноските по производството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР