Редакционният екип ви предлага преглед на по-важните новини от отминаващия

...
Редакционният екип ви предлага преглед на по-важните новини от отминаващия
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 2 май

Редакционният екип ви предлага обзор на по-важните вести от отминаващия 2 май.

Христос Воскресе! Настъпи Великден за Православния свят. Възкресението на Божия наследник, Иисус Христос, е считано за най-великото събитие в човешката история.

„ Аз съм възкресението и животът ", свидетелства Сам Господ и твърди: „ … който има вяра в Мене, и да почине, ще оживее " (Иоан 11:25). С тази убеденост дано и през днешния ден с чисти и радостни сърца радостно честваме успеха и тържеството на Живота, реализирани във Възкресението, и до насита да пием от „ новото пиво ", което е „... чудодейно изтекло не от ялов камък, а от извора на нетлението, от гроба на Христа, в Когото се утвърждаваме " (ирмос на Песен 3 от Пасхалния канон). Това се споделя в обръщение на патриарх Неофит до българския народ във връзка Великден.

Великден е един от най-големите християнски празници, който символизира възкресението на Исус Христос. Божият наследник приема гибелта си, с цел да изкупи греховете на хората.

Повече направени проби, по-малко открити нови случаи - това е картината за пета поредна седмица във връзка с новите случаи на ковид в България. Благоприятната наклонност се резервира, само че остават огромните въпроси - какво ще се случи с всеобщото " преселение " по Великден, както и в края на май, по време на абитуриентските балове.

Броят на новите случаи на ковид означи спад и като безусловно число, и като %. 466 са новооткритите случаи за 1 май, като това е със 186 по-малко по отношение на регистрираните в събота 652 инфектирани. Направени са 7086 теста (PCR и антигенни) т.е. със 1778 по-малко по отношение на 8864 ден по-рано. Така процентът на позитивни проби понижава - от 7,35 на 100 до 6,57%!

" Тази година нямам оптимизъм по отношение на пандемията. Предпочитам да съм по-скептичен и сдържан “. Това сподели пред БТВ доктор Дончо Дончев, който преди година избра да стане доброволец в Коронавирус поделение, разболя се тежко, оздравя и подари плазма за други пациенти. Той добави, че се надява имунизацията да обърне процеса и пандемията да отшуми.

Индия се бори да овладее едно от най-тежките огнища на ковид в света с близо 400 000 нови инфекции, обявени в неделя, до момента в който интернационална помощ идва в южноазиатската страна, с цел да помогне за преустановяване на рецесията. Пандемията в Бразилия и Канада също буди паника в миг, когато умрелите след заразяване по света доближиха 3,2 милиона, написа БГНЕС.

Англия съобщи в неделя, че изпраща спомагателни 1000 кислородни вентилатора до изумената от ковид Индия, заяви Агенция Франс Прес. Лондон към този момент изпрати 495 кислородни концентратора и 200 вентилатора до Индия, защото страната се бори с опустошителния скок на случаите на ковид и доставя три по-големи индустриални единици, наречени кислородни заводи, написа БГНЕС.

Всекидневни бързи проби за COVID-19 може да се трансфорат в опция на самоизолирането за хора, които са контактували със инфектирани с ковид във Англия. За задачата английското държавно управление ще започва от 9 май ново изследване с присъединяване на 40 000 души, които са били в непосредствен контакт със инфектирани с ковид, предава Дарик.

Гражданите на 15 страни - Китай, Хонконг, Тайван, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайланд, Южна Корея, Израел, Япония, Англия, Латвия, Люксембург и Естония, ще могат да посещават Турция след 15 май без да показват негативен PCR тест, който все още е наложителен.

Комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус прикани страните от Евросъюза да следят отпадните води за COVID-19 през идващите шест месеца. Това оповестява " Политико ", представен от Българска национална телевизия.

Само девет от 27-те държави-членки на Евросъюза съблюдаваха периода за показване на проектите си за развиване, което е изискване за достъп до средствата от европейския оздравителен фонд. Това са Германия, Франция, Португалия, Гърция и Словакия, последвани от Дания, Испания, Латвия и Люксембург.

" Журналистите не престават да работят в тежки условия при възходящ финансов и политически напън, контрол, случайни ефикасни присъди и принуждение при осъществяване на отговорностите им ". Това се споделя в изказване на Съвета на Европейски Съюз преди утрешния Световен ден на свободата на словото.

" На конгрес на ГЕРБ има решение да не вършим коалиция с Българска социалистическа партия, тъй че Корнелия Нинова да не ни вкарва в своите игри ". Това съобщи министър председателят в оставка Бойко Борисов, който на Великден посети Семинарията в София и се срещна със свещенослужители там.

Спасяването на душата е най-великото обръщение и най-трудният път. За вярващите християни Възкресението е най-важното събитие във Вселената. Това сподели за " Денят стартира " по Българска национална телевизия проф. Сергей Игнатов, ректор на Европейския филантропичен университет в Литва.

Няма остроумен трик, с който да излъжеш хитрия екскурзиант. Не поучавам никого да лъже в туризма. За това прикани шефът на Института по оценки и разбори на туризма Румен Драганов в утринния блок на Българска национална телевизия.
НОЩНО КАЦАНЕ: АСТРОНАВТИТЕ НА SPACEX съдебна експертиза ЗАВЪРНАХА НА ЗЕМЯТА (ВИДЕО)
Американската компания SpaceX върна сполучливо през днешния ден на Земята четирима астронавти от Международната галактическа станция, заяви " Ройтерс ". Капсулата Dragon се спусна с парашут в Мексиканския залив край крайбрежията на град Панама в щата Флорида. Тя се приводни малко преди 3 часа локално време.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР