Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен

...
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен
Коментари Харесай

Новини или Novini - картината на печата за 11 март

Редакционният екип на Actualno.com показва късия обзор на печата, отдаден на акцентите от вестниците, за днешния 11 март, сряда.
Вестник " Труд "
Лаборатории за биологични разбори във Франция и Съединени американски щати тестват лекарство против COVID-19, което българската биотехнологична компания Мicar 21 е разкрила. При първичните проучвания компанията получила първи обнадеждаващи резултати от лабораториите, което давало поле за по-нататъшно развиване на лекарствен артикул. Според разработчиците лекарствената молекула, която те разкрили, предпазвала здравите “Т ” кафези от вирусна зараза, като блокирала ковид да влезе в организма на човек. За нея разбрахме по време на държавното съвещание, което се организира през днешния ден. “В момента подобряваме лекарствената субстанция и се планува тя да влезе в лечебните заведения за клинични тествания до месеци ”, оповестяват от компанията. За “Труд ” те споделиха, че създаването на лекарствен артикул по принцип лишава сред 6 и 8 години, само че в тази обстановка, на международна пандемия, подготвен артикул може да има на пазара до половин – една година.
Вестник " Монитор "
317 болнични с причина карантина са постъпили от 2 март досега в Електронния указател на Национален осигурителен институт, това обявиха от института за „ Монитор “. Колко и дали измежду тях има с причина карантина за ковид, е въпрос на бъдещи разбори, обясниха още от института. Според предоставените данни излиза по този начин, че за 8-те дни от 2 до 10 март 2020 година всеки ден в института са постъпвали по близо 40 болнични с причина карантина. От института обявиха, че обстановката с болничните за карантина се следи и проучва всекидневно. Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева разгласи, че 254 на брой са болничните листове за карантина в цялата страна за интервала от 17 февруари до 6 март. Данните, представени от министъра, са предоставени от Националния застрахователен институт. Сачева предложи на хората, които нямат неотложна потребност от административни услуги на Национален осигурителен институт, да заобикалят това.
Вестник " 24 часа "
Ръстът на брутния вътрешен артикул в България през последното тримесечие на 2019 година по отношение на година по-рано подрежда страната на девето място в Европейски Съюз. Ръстът на тримесечна база, т.е. по отношение на предходното тримесечие, я подрежда на осмо място, демонстрират данните на Евростат, публикувани във вторник. Този резултат обаче е регистриран на фона на най-слабия напредък, регистриран в Европейски Съюз и в еврозоната от 7 години насам, демонстрират данните. Ръстът на Брутният вътрешен продукт в България, който регистрира Евростат, съответствува с поправените от Национален статистически институт данни - 0,8% по отношение на третото тримесечие на 2019 година и 3,1% по отношение на четвъртото тримесечие на 2018 година Със своя растеж от 3,1% България е изпреварена от 8 страни. Това са Ирландия, която отбелязва най-силен растеж - 6,3%, следвана от Унгария с 4,6%, Малта - 4,3%, Румъния - 4,2%, Естония - 4%, Литва с 3,8%, Полша с 3,7% и Кипър с 3,2%. Липсват обаче данни за Люксембург, а данните за Англия след Брекзит към този момент се дават от Евростат настрана, само че годишният растеж на Брутният вътрешен продукт в Обединеното кралство е 1,1%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР