Редакционна статия на в. Вашингтон постНай-наблюдаваната фигура на изборите в

...
Редакционна статия на в. Вашингтон постНай-наблюдаваната фигура на изборите в
Коментари Харесай

Избори в Словакия: Проруският Роберт Фицо на крачка от победата

Редакционна публикация на в. " Вашингтон пост "

Най-наблюдаваната фигура на изборите в Словакия през днешния ден е някогашен министър-председател, който беше заставен да напусне поста си преди пет години на фона на публично отвращение от убийството на публицист.

Роберт Фико е покрай властта още веднъж. Връщането на власт на човек със благосклонности към Москва може да прекъсне основна връзка в западния боен съюз, подкрепящ Украйна. Този факт слага голям интернационален фокус върху вота в страна с население от 5,5 милиона души.

Проучванията демонстрират, че партията на Фицо " Смер-СД " води от месеци, само че в това време ще се бори в яростна конкуренция с " Прогресивна Словакия ", ръководена от члена на Европейския парламент Михал Симечка.

Роден в тогавашна Чехословакия и някогашен член на комунистическата партия, 59-годишният Фицо е прочут със своята упорита упоритост. Тъй като е подценен за министерски пост през 1998 година, той основава своя лична партия, " Посока – обществена народна власт " ( " Смер-СД " ).

" Фицо употребява своите корени в словашката провинция, с цел да построи лоялна база за поддръжка, убеждавайки обществено слабите и губещи от прехода от комунизма, че той е техният Робин Худ ", счита Милан Ник, анализатор в Германския съвет за задгранични взаимотношения.

" Междувременно той изграждаше фрагменти за поддръжка от новоизлюпените олигарси в страната ", добави Ник.

Политиката на Фицо съчетава крайнолява обществена политика с шовинизъм и консервативни позиции, свързани повече с радикалната десница. Той назова осиновяването от еднополови двойки „ перверзия “ и упрекна публицистите, че ръководят проведена незаконна група.

През последните години неговата изразителност се извърши с

теории на конспирацията и проруска дезинформация

Той упрекна финансиста Джордж Сорос в избора на президенти на страната и " украинските нацисти и фашисти " за започването на войната в Украйна.

„ Войната постоянно идва от Запада, а мирът от Изтока “, съобщи Фицо по време на предизборно събитие в края на август.

„ Той постоянно е имал антизападна изразителност “, сподели Ник. „ Той е повече от просто проруски надъхан. Той обича всеки, който се изправи против Съединени американски щати ".

Защо Фицо беше изпъден като министър председател последния път?

Като преобладаваща мощ в прословутия свят на словашката посткомунистическа политика, Фицо е служил преди три мандата като министър-председател. Неговият трагичен спад пристигна през 2018 година на фона на публичното отвращение, последвало убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Куснирова. И двамата на 27 години са открити убити в новозакупения им дом. Куциак е разследвал връзките сред сътрудниците на Фико и италианската мафия.

След убийствата словаците излязоха на улиците с искане за оставката на Фицо - в мащаб, невъобразим от Кадифената гражданска война през 1989 година, която смъкна комунизма. Тъй като обединението му е изправена пред разпад, Фицо се поддаде на натиска да се отдръпна.

Правителствата-наследници проверяваха корупцията при ръководството на Фицо, като високопоставени чиновници бяха вкарани в пандиза. Самият Фицо беше упрекнат предходната година в корист с власт и основаване на незаконна организация, само че Народното събрание на Словакия гласоподава срещу свалянето на имунитета му.

Недоволството на Фицо от това, че е бил притискан и по-късно деликатно наблюдаван, споделят анализатори и наблюдаващи, в този момент подхранва устрема му да стане още веднъж министър-председател.

„ Той желае възмездие “, сподели Павол Хардос, политолог от университета Коменски в Братислава. „ Той е доста открит по отношение на желанието си да се върне и да възвърне остарелия ред. Той е открит за това кого ще уволни, какви ограничения ще анулира, откакто се върне на власт ".

Борбеният опит на Фицо да се върне на власт под сянката на правосъдни следствия провокира съпоставения с някогашния президент Доналд Тръмп и израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

„ За него най-важното нещо е още веднъж да има власт и да спре по-нататъшните следствия “, сподели Ивета Радикова, която беше министър-председател през 2010-2012 година в ръководството на Фицо. " Това е. Това е главната цел. ”

Как Фико съумя да се завърне?

Фицо яхва вълна, която даде подтик на популистите в цяла Европа - от Германия и Австрия до Финландия - до момента в който партиите се възползват от възходящия песимизъм към войната в Украйна и рецесията с разноските за живот.

Фицо се възползва и от дълбокото съмнение и неодобрение от предходното държавно управление на Едуард Хегер, чиято коалиция беше обхваната от вътрешни битки и беше свалена с избор на съмнение през декември. В Словакия публичното доверие в държавното управление е единствено 18%, съгласно изследване на мозъчния концерн Globsec.

Фицо сполучливо пося подозрения по отношение на валидността на следствията на неговите действия, определейки тези следствия като " опит за заличаване на политическата съпротива и разгласи, че правните стълбове на страната водят „ война “, сподели Радикова, отбелязвайки приликите с реториката на Тръмп.

" Що се отнася до войната в Украйна, Фицо се възползва от разривите в словашкото общество, които съществуват след рухването на Желязната завеса ", сподели тя. " Обществото е разграничено на тези, които виждат ориста си като по-добра при комунизма, и тези, които мислят противоположното ".

„ Тази поляризация съществува в Словакия повече от 30 години “, акцентира Радикова. „ Поддръжниците на някогашния режим са насочени към Москва, сериозни към Киев и Украйна, сериозни към Европейски Съюз, виждат повече връзки с съветската еднаквост. “

Какво би означавала победа на Фицо за Европа, Украйна и Русия?

Фицо даде обещание да спре доставките на оръжия за Украйна, дефинира глобите против Москва като „ безсмислени “ и означи, че ще прегледа още веднъж ограниченията за сигурност, които разрешават на Съединените щати да ръководят военни бази в Словакия.

„ Това, което се случва през днешния ден, е неефикасно кръвопролитие “, съобщи той на акция през август. „ Те изпразват военните хранилища, с цел да принудят страните да купуват повече американски оръжия ".

Проруска вълна в Словакия може да заплаши единството на Европа във връзка с Украйна

Позицията на Фицо за Украйна ще означи огромна смяна за Словакия, която е водещ съдружник на Киев - измежду първите, които дадоха обещание и изпратиха изтребители и танкове. Анализаторите чакат, че той ще се опита да сътвори нелиберална ос в границите на Европейския съюз в съдействие с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Но анализаторите също описават Фицо като „ прагматик “, който е по-фокусиран върху вътрешните проблеми – и който може да види политическите си решения лимитирани от съдружните му сътрудници. Политологът Юрай Марусяк означи, че Фицо подлага на критика глобите, наложени на Русия след анексирането на Крим през 2014 година, само че в никакъв случай не е направил нищо, с цел да спре тези наказания, до момента в който е на власт.

И въпреки всичко Фико стана по-радикален след последния си престой на власт, което прави дейностите му сложни за предугаждане. „ Той постоянно е бил доста нападателен, само че в този момент е единствено нападателен “, сподели Радикова, която взе участие в модерирани диспути с Фицо.

Ще приключи ли партията " Смер " на Фицо първа на изборите в Словакия на 30 септември?

Проучванията демонстрират, че партията " Смер " води от месеци, само че в това време ще се бори в яростна конкуренция с " Прогресивна Словакия ", ръководена от члена на Европейския парламент Михал Симечка. Едно изследване сподели, че в сряда демократичната партия за първи път е с малко преимущество.

Смята се, че Фицо е в мощна позиция да сформира държавно управление, изключително откакто партията на Петер Пелегрини Хлас ( " Глас " ) наподобява се отхвърли от възраженията си да влезе в коалиция с него.

Но вероятността към момента е доста непредсказуема, като се има поради, че никоя партия не получава повече от една пета от гласовете и в случай че се вземат под внимание статистическите неточности в анкетите. Която и партия да получи максимален дял от гласовете, ще получи първата опция да се опита да построи коалиция.

" Резултатът ще зависи от това коя от по-малките партии ще премине прага за влизане в Народното събрание и от желаните от тях съдружни сътрудници ", означи Радикова. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР