Редактор: Веселин Златков e-mail: [email protected]снимка: Булфото, архивДо края на 2025-та

...
Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bgснимка: Булфото, архивДо края на 2025-та
Коментари Харесай

До 6 години ще се знае за всяка сграда в България дали ще падне при земетресение

Редактор: Веселин Златков
e-mail: [email protected]

фотография: Булфото, списък

До края на 2025-та година би трябвало да се създаде карта на сеизмичния риск в страната. В нея ще бъде отразено описанието на всяка постройка в страната и това, по какъв начин би реагирала при даден тип земетресение. Това сподели заместител – министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев в изявление за телевизия Скат.

Ангажимент за изработването на картата има Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Министерството на районното развиване и благоустройството към този момент е утвърдило Методиката за разбор, оценка и картографиране на сеизмичния риск на страната, стана ясно от думите на заместител – министъра. Средствата, които са нужни са към 10 млн.лв. и обезпечаването им ще се търси от бюджета. Ще се разработят и съответните ограничения, които е належащо да бъдат подхванати в разнообразни обстановки, акцентира Йовев.

Според Йовев е належащо основаването и на лаборатория по сеизмична резистентност, в която да се правят на практика проби и тествания, с цел да се потвърдят съответните качества на материалите, които се употребяват в строителството, както и на структурите, методите и технологиите на създаване на постройките.

Около 97% от територията на страната към този момент е покрита с кадастрална карта, заяви заместител районният министър. Остават по-малките обитаеми места. В момента текат търгове за възлагане на поръчки за основаване на кадастрални карти и регистри на към 400 дребни обитаеми места, като села и махали, сподели Валентин Йовев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР