Ред Бул беше първият отбор във Формула 1, който се

...
Ред Бул беше първият отбор във Формула 1, който се
Коментари Харесай

Нюи за подскачането: Другите трябваше да се сетят

Ред Бул беше първият тим във Формула 1, който се оправи с подскачането на болидите при оптималната скорост на вършиме този сезон. Подскачането се появи като отрицателен непряк резултат от новите механически правила и граунд резултата и засегна най-сериозно Мерцедес, а Ферари съумяха да намерят метод да не губят скорост, макар че и техният автомобил подскачаше на вършиме.

63-годишният Нюи се занимава със основаването на спортни коли от 42 години и граунд резултатът е една от обичаните му тематики, като това несъмнено се отрази добре на новия автомобил на Ред Бул за сезон 2022 във Формула 1.

“Изучавал съм смисъла на граунд резултата в аеродинамиката и последният ми план като студент беше за потреблението му при спортни коли - изясни Нюи пред списание auto motor und sport. - През 1980 година търсех къде мога да стартира стаж и писах на няколко тима, които използваха коли с граунд резултат, с цел да им привлека вниманието. Повечето от тях даже не ми дадоха отговор. Но Харви Постълуейт, който по това време работеше във Фитипалди, ми предложи стаж при тях, в аеродинамичния им отдел. ”
 Ред Бул си търси нов счетоводител Ред Бул си търси нов счетоводител
Но действителността се оказала по-различна от упованията на Нюи.
 Хамитън: Направихме дребни стъпки напред макар тежкото отскачане Хамитън: Направихме дребни стъпки напред макар тежкото отскачане
“Всъщност, оказа се, че напряко ме назначиха за началник на аеродинамичния отдел - добави Нюи. - Просто бях самичък в този отдел, други нямаше. Още тогава натрупах опит, обвързван с подскачането на колите, които използваха граунд резултат. ”
 Ред Бул строи нов аеродинамичен тунел Ред Бул строи нов аеродинамичен тунел
Над 40 години по-късно Нюи видял опцията за ново проявяване на подскачането още в ранния стадий на проектирането на RB18 на Ред Бул.
 Карлос Сайнц: 2022 беше призрачен сезон! Карлос Сайнц: 2022 беше призрачен сезон!
“Досетих се какво ни чака, само че бях сюрпризиран какъв брой е мощен този непряк резултат - изясни Нюи. - Всъщност, другите също трябваше да се сетят за това. Това е феномен, който е заложен в гените на новото потомство коли. ”
 Ръсел предвижда, че Мерцедес мъчно ще завоюва през 2022 година Ръсел предвижда, че Мерцедес мъчно ще завоюва през 2022 година
Нюи обаче добави, че разкриването на подскачането на ранен стадий от основаването на автомобила не е по никакъв начин елементарно. Проблемът е, че при тестванията в аеродинамичен тунел моделът не подскача и този непряк резултат няма по какъв начин да бъде симулиран. Което ненапълно изяснява и за какво другите отбори във Формула 1 имаха повече компликации при оправянето с него.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР