Речният туризъм у нас е един от най-рано развилите се

...
Речният туризъм у нас е един от най-рано развилите се
Коментари Харесай

Поречието на река Дунав: Спиращи дъха романтични залези, воден и речен туризъм

Речният туризъм у нас е един от най-рано развилите се типове туризъм наред с морския и планинския туризъм, само че за жалост към момента не е задоволително развъртян.

.

Снимка: Каяк клуб - Свищов

 

Дори и в този момент рибарската област има голям брой тайнства, най-вероятно всички са виждали лодкостоянка, само че виждали ли сте лодкостроителница?

 

А знаете ли, че единственият в Европа музей за лов на риба и лодкостроене се намира точно в гр. Тутракан? Освен това е допълнен от неповторим архитектурен резерват „ Рибарско населено място “, в който можете освен да научите повече за риболова, само че и да се потопите в рибарския живот, разхождайки се из китните павирани улички.

 

Но с изключение на лодки и лов на риба, реката дава чудесни условия за упражняване на разнообразни спортове.

 

Цялата българска права на Дунав е подобаваща за плавания с каяци и различен тип лодки, по реката минават и огромни круизни кораби и дружно с делтата при Черно море са едни от най-привлекателните за туризъм региони по нея.

.

Снимка: Каяк клуб - Свищов

 

За начинаещите се оферират гребания с каяк до близка дестинация или разходките с моторна лодка. За напредналите в гребането огромното предизвикателство е да се премине по целия български Дунав от границата със Сърбия до Силистра или да се направи присъединяване в Международната туристическа регата по река Дунав, известна със съкращението ТИД (от немското Tour International Danubien).

 

Тръгвайки по течението на реката от запад на изток, някои от най-интересните места се намират в района на Никопол. Там ще откриете и остров Катунара, който е прочут също по този начин като Български Малдиви.

.

Снимка: Каяк клуб - Свищов

 

Островът е дълъг 2-3 километра, като варира по отношение на сезона, и най-голямата му атракция с изключение на дивотата е огромната пясъчна линия, появяваща се през лятото и есента с дължина, която може да доближи над 300 метра. 

 

Освен въпросния Катунара Българските Малдиви включват още десетина острова, образувайки речен архипелаг. Най-големият остров от групата е дълъг към 5 километра и с изключение на любопитни туристи на него може да бъдат забелязани диви прасета, сърни, зайци, лисици, чакали, фазани и доста други типове птици, измежду които и гнездяща двойка от редките морски орли с обсег на крилете, който може да доближи 2.4 метра. Срещат се и впечатляващите с размерите си къдроглави пеликани, които от няколко години гнездят на остров Персин.

 

Продължавайки на изток по течението на реката, се намира един от най-интересните региони на българския Дунав - този на Беленеи по-конкретно на територията на естествен парк " Персина ", който е и единствената зона с подобен природозащитен статут по цялото българско поречие.

.
Снимка: DanubeWave.bg

 

Паркът включва най-големия български и четвърти по величина в Европа дунавски остров - Персин (дълъг е към 15 км), както и още няколко острова и елементи от землищата на градовете Белене, Никопол и няколко села. Районът е от изключителна значимост за биоразнообразието и притегля доста фенове на дивата природа и изключително на птиците, защото там могат да се срещнат над 200 типа пернати, немалка част от които извънредно редки и предпазени от закона.

.
Снимка: persina.bg

 

Следваща дестинация на обиколката е намиращият се тъкмо против централния плаж на Белене остров Магарец. Там туристите могат да се допрян до дивата природа, постоянно да видят над себе си прелитащите птици и по-късно да се насочат към главната по-широка част на Дунава, откъдето се вижда и Румъния.

 

Групите, които транспортират с моторни лодки в региона на Белене, постоянно включват и деца, като се предлага да са на най-малко 4-5 години, с цел да може да облекат избавителни жилетки. Често разходките включват и пикник наоколо, плажуване на някои от островите през лятото и плуване в реката.

 

Следващ забавен регион по Дунав с възможност за гребни приключения е Свищов. Там деен е местният Каяк клуб " Свищов ". Гребанията, които провеждат от клуба, най-често са сред Никопол и остров Вардим. В проектите влизат и уикенд плавания по правите Никопол - Свищов през първия ден и Свищов - Русе за втория.

.

Снимка: Каяк клуб - Свищов

 

Една от атракциите на плаването е прекосяването през живописния канал, прокаран през острова. Когато равнището на реката разрешава, Вардим може да се пресече през този горист канал, заобиколен от диви гори. Именно това е и най-чаровната част от плаването - гребеш под големи тополи, дъбове и брястове, както и прелитащи чапли, корморани и други птици.

 

Безспорно едно от най-атрактивните по поречието на реката, това е Тутракан.

 

Малкият град е тясно обвързван с Дунав, лодките и риболова. Старата му част се отличава с присъща архитектура, а лодките тутраканки се виждат постоянно покрай брега. Освен тях обаче по течението може да се видят и каяци, с които от локалното Сдружение за развиване на туризма в региона на Тутракан провеждат турове.

.
Снимка: Фейсбук - Радослав Добрев

 

Друго място по Дунав, където се развиват, и то сполучливо освен гребен туризъм, само че и гребните спортове, е Русе.

 

Речните завършения, които провеждат русенци, са подобаващи и за фамилии с деца, като тези, които са на възраст най-малко 6-7 години, могат да заемат и предното място в двойния каяк и да бъдат в ролята на юнга.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР