Речник, в който чуждиците в езика са заменени от български

...
Речник, в който чуждиците в езика са заменени от български
Коментари Харесай

Бивш депутат предложи новоизмислени думи да заменят чуждиците в българския език

Речник, в който чуждиците в езика са сменени от български разновидности, приготвя някогашният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Станимир Илчев. Думите в сборника са измислени от самия Илчев, написа " Сега ". Например, вместо " уикенд " той предлага да се употребява думата " седмокрай ", а вместо " парадокс " - „ учидир”.
„ Заместването на най-натрапчивите, на най-тромавите думи е освен допустимо, то е задължително”, декларира Илчев. Той счита, че първоначално новите изрази ще звучат необичайно, само че последователно хората ще свикнат да ги употребяват.
Друг образец за замяна използването на български думи е вместо „ промоция” да се споделя „ обслава”, а " рейтинг " да бъде сменена с „ местостъп”. Илчев желае да провежда и събор на българския език, „ където хората ще дойдат с неизчерпаемата съкровищница на своите приказва, диалекти, архаични думи, образни съпоставения и оттова към този момент експертите могат да създадат подобен асортимент, който да ни помогне да противодействаме на жаргонното нашествие”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР