Реаниматорите ще са първите, които ще преминат обучение как се

...
Реаниматорите ще са първите, които ще преминат обучение как се
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Реаниматорите ще са първите, преминали обучение за първа помощ по въздух


Реаниматорите ще са първите, които ще преминат образование по какъв начин се оказва първа помощ по въздуха. Това разгласи началникът на ВМА и основен доктор на въоръжените сили ген. Венцислав Мутафчийски пред bTV.

Той изясни, че точно те са най-подготвени да се оправят с поддържане на витално значимите функционалности при потърпевш човек, имащ потребност от помощ, което е и доста значимо при избавяне с хеликоптер.

Планира се да имаме 6 хеликоптера за цялата страна, които ще са доста добре оборудвани. Това ще разреши да се стига за 30 минути до болница. В тях ще има един доктор, здравна сестра и ще се транспортира един пациент. Предвижда се подготовка и по какъв начин да се реши при доста потърпевши кой има най-голяма потребност от авиомедицинска евакуация.

Във ВМА към този момент съществува стратегия за образование за бъдещи лекари и медицински сестри за оказване на помощ по въздух. Ген. Мутафчийски посочи, че ще се преценя и дали медиците са годни за работа в хеликоптер, тъй като има особености. С това ще се занимава специфична комисия.

Началникът на ВМА добави, че площадите за кацане се прецизират, като здравният министър не инцидентно посещава разнообразни здравни заведения в последните дни.

Спешната здравна помощ, изпълнявана по въздух, ще бъде заплатена от страната и ще е налична за всеки жител безусловно гратис.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР