Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт Струмяни-Берово“

...
Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт Струмяни-Берово“
Коментари Харесай

Започва изпълнението на най-големия проект по програмата България-Северна Македония

Реалното осъществяване на плана за строителство на граничния пункт „ Струмяни-Берово “ сред България и Република Северна Македония е към този момент в ход. Инвестицията е на стойност над 11 млн. евро и е най-големият план по ръководените от Министерство на регионалното развитие стратегии за трансгранично съдействие.

„ След четвърт век стартираме осъществяването на този дълго чакан план. Надявам се във всички етапи той да бъде придружен с експертност и професионализъм, както до момента, и да не разрешаваме на страстите да го забавят “, посочи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева на осведомителна среща в Благоевград. „ За мен това е мост, който ще става все по-необходим и значим, с цел да свърже по още един метод локалните общности от двете страни на границата. Инвестицията е необратима и за нея имаме напълно обезпечено финансиране – както европейско, по този начин и национално. Тя неслучайно е определена за стратегически план по програмата ни “, добави тя.

На срещата участваха още регионалният шеф на Благоевград Мария Димова и Вулнет Арифи, началник-отдел в Министерството на локалното самоуправление на Република Северна Македония.

Бенефициенти по плана са Областната администрация в Благоевград и Митническото ръководство на Република Северна Македония.
Инвестицията е разграничена на две етапи. В първата, разчетена да завърши през 2026 година, ще се правят подготвителните действия, свързани с обмисляне, планиране и избор на реализатори. Във втората – от 2027 до 2029 година, ще се осъществят строителните действия по инфраструктурата на граничния комплекс.

На българска територия ще се изградят няколко здания и ще се довърши довеждащият път. От другата страна на границата ще се модернизират съществуващите структури и уреди. Приоритет в дейностите ще са инсталирането на ВЕИ и потреблението на енергоефективни материали. Ще се обърне особено внимание и на опазването на богатата околна среда в района, защото обектът попада в зона „ Натура 2000 “.

Инвестицията е оповестена за „ народен обект “, с цел да се обезпечи нейното по-бързо осъществяване. По този метод се ползват облекчени административни процедури. Очаква се броят на преминаващите границата сред България и Република Северна Македония да се усили от 657 000 на 722 700 души годишно след въвеждане в употреба на новия граничен пункт.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР