Реалността е, че Финландия и Щвеция са много близо до

...
Реалността е, че Финландия и Щвеция са много близо до
Коментари Харесай

Реалността е, че Финландия и Швеция са много близо до НАТО

Реалността е, че Финландия и Щвеция са доста покрай НАТО, съобщи през днешния ден в Еврвопейския парламент в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той взе участие за първи път в Конференцията на ръководителите – постоянно съвещание на водачите на политическите групи в Екологичен потенциал.

„ От Финландия и Швеция зависи да решат дали желаят или не да подадат молби за участие в НАТО. Но в случай че решат да го създадат, ще бъдат посрещнати с отворени прегръдки в пакта “, увери Столтенберг.

Тези две страни са най-близките сътрудници на алианса. Те имат постоянни и зрели демокрации, членки са на Европейски Съюз. НАТО работи с тях от доста години. Въоръжените им сили покриват стандартите на пакта, оперативно съвместими са с натовските сили и постоянно вземат участие дружно в учения.

„ Очаквам процесът да бъде бърз и те да се причислят след края на формалния развой на одобрение в националните парламенти на всички страни членки “, сподели генералният секретар.

По-късно през днешния ден той ще беседва с финландския президент Саули Нинистьо. Двамата ще обсъдят гаранции, които НАТО може да даде на Финландия, а и на Швеция за преходния интервал сред подаването на молбите за участие и приемането им в редиците на пакта. Така ще бъде отстранена опцията за неустановеност в този откъслек от време.

„ Когато Русия се пробва да сплаши тези две страни, с цел да не подават те молба, това единствено демонстрира, че тя не почита главното право на всяка страна да избира пътя си “, заключи Столтенберг.

Същевременно бруталното навлизане на Русия в Украйна единствено е посочило нуждата НАТО да окаже практическа и политическа поддръжка на страните в Европа, които не са нито нейни членки, нито на Европейски Съюз. Освен Украйна това са Молдова и Грузия, които също са подложени на московски напън.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР