реално е над половин милиард евро – предстои да се

реално е над половин милиард евро – предстои да се ...

Сделката за ЧЕЗ - какви са големите подробности

реално е над половин милиард евро – предстои да се изкупуват миноритарни дялове. Това заяви председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов.

Откъде идват тези средства – увеличение на капитала на "Еврохолд" на българската борса, до 80 млн. лева, както и синдикиран заем от големи международни институции – "Уникредит", "Райфайзен:, Европейската банка за развитие, Черноморската банка за развитие, по думите на Христов.

ЧЕЗ Електро съдейства на клиентите си при излизане на свободен пазар ЧЕЗ Електро съдейства на клиентите си при излизане на свободен пазар
На 10 юни 2021 г. изтича крайният срок, в който всички небитови клиенти трябва да сключат договор с лицензиран търговец – доставч...

Сделката продължи повече от 3 години, около нея имаше най-различни интереси – все още нямам обяснение защо КЗК първо ни спря, после ни пусна, може би държавни интереси в съответния момент, обобщи Христов пред bTV. Според него, когато "Еврохолд" е представил по-добри доводи пред КЗК, позицията на комисията за сделката се е променила. Той призна и, че със сигурност политическата обстановка е повлия. А на въпрос дали старото управление е спирало сделката, отговорът беше, че имало влияние и в двете посоки – политическо лоби, което иска национализиране на ЕРП-тата, както и такова, което иска развитие в частния сектор. Така е навсякъде в света, по думите на Христов.

Няма как в публична компания като "Еврохолд" да има скрит инвеститор, заяви още Христов. А на въпрос дали "Еврохолд" има ноухау в енергетиката, отговорът беше утвърдителен. А за цената на тока, Христов каза, че предполага, че цената едва ли ще се движи така нагоре, както някои плашат хората. "Не смятам, че ще има някакво шоково поскъпване на тока догодина, освен ако няма някаква световна криза", добави той.

Около 85 млн. лева годишно, като засега първият одобрен период на инвестиции от КЕВР е 3 години, ще бъдат влагани от "Еврохолд" в ЧЕЗ.

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com