Реалните разговори за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост

...
Реалните разговори за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Предоговарянето на Плана за възстановяване започва през април

Реалните диалози за предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност поради задачите, свързани с въглищните централи, ще стартират през април. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на енергетиката Еленко Божков по време на кръгла маса на тематика „ Въглищата и зеленият преход – новите действителности и провокациите за България “.

До 15 март т.г. би трябвало да представим главните тематики за предоговаряне, не толкоз в самия Национален проект за възобновяване и резистентност, колкото в новите цели и благоприятни условия. Разговорите би трябвало да започват след 30 март ", изясни той.

Божков добави, че във визията на Министерството на енергетиката е застъпено ТЕЦ-овете да работят до 2030 – 2035 година, а синдикалните организации упорстват затварянето да се случи през 2038 година

Припомняме, че Народното събрание одобри решение, с което задължи Министерския съвет да предоговори Плана за възобновяване и резистентност с Европейската комисия в частта „ Енергетика “. Страната ни се отхвърля от поетия ангажимент да понижи своите въглищни мощности с 40% до края на 2025 година, като работата на въглищните централи би трябвало да остане без ограничаване най-малко до 2038 година

С приемането на това решение Народно събрание задължи вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в период до 31 март да внесе в Европейската комисия обосновано предложение за преговаряне по ПВУ.

Късите периоди, сложени от Народното събрание, разяснява и служебният министър-председател Гълъб Донев, който няколко пъти съобщи, че това ще бъде нескончаем развой, а срокът до 31 март, заложен от депутатите, може да сложи клопка пред тази реализация.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР