Реалната стойност на минималните работни заплати в страните от ЕС

...
Реалната стойност на минималните работни заплати в страните от ЕС
Коментари Харесай

Инфлацията топи с рекордни темпове стойността на минималните заплати в ЕС

Реалната стойност на минималните работни заплати в страните от Европейски Съюз се топи вследствие на инфлацията. Спадът през актуалната година е с до 19%. Това демонстрират данните в последния разбор на . Той е направен на база на данни на Евростат.

В страните, в които съществуват законоустановените минимални заплати са се нараснали приблизително с 6,9% през последната година в 21-те страни от Европейски Съюз. В същите обаче инфлацията се е нараснала приблизително с 12,4%. На процедура това значи, че действителната стойност на е спаднала приблизително с 5,5 % (както е в България), което кара милиони служащи да се борят, с цел да могат да си разрешат най-основните разноски за живот като храна, наем и електрическа енергия.

Анализът демонстрира, че за повторно от 2000 година насам действителната стойност на минималните работни заплати пада под нулата.

Най-драстично понижение от предишното лято насам се следи в Латвия (-19%), Полша (-11%), Словакия (-9%), Чехия (-8%) и Литва (-8%).

В България инфлацията тази година също топи растежа на минималната заплата от април и по този начин действителната ѝ стойност става минус 5,5 на 100.

От Европейската конфедерация на профсъюзите показват, че всичко това съществено утежнява изискванията за работещите на минимална заплата в цяла Европа.

Анализът на данните на Евростат, изработен от ЕКП, предшества окончателното гласоподаване на директивата за съответни минимални заплати в Европейски Съюз в Европейския парламент на следващия ден.

ЕКП напомня, че директивата ще значи, че:

- Държавите-членки ще би трябвало да ревизират адекватността на законоустановените минимални заплати, като вземат поради покупателната дарба и разноските за живот;

- Ще има обвързване за страните членки да предизвикват груповото договаряне и да се борят против възпрепятстването на синдикатите, а за страните с обсег на груповото договаряне под 80% – да изготвят проект за деяние в поддръжка на груповото договаряне;

- Трябва да се ускори присъединяване на синдикатите в определянето и актуализирането на законоустановените минимални заплати;

- Ще има условие към сдруженията, които получават контракти за публични поръчки, да съблюдават правото на образуване и групово договаряне в сходство с конвенции 87 и 98 на МОТ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР