Реализаторът ѝ Хъ Дзиенкуй хвърли бомбата на международна конференция в

...
Реализаторът ѝ Хъ Дзиенкуй хвърли бомбата на международна конференция в
Коментари Харесай

Завръщането на китайския учен, модифицирал гени на човешки ембриони

Реализаторът ѝ Хъ Дзиенкуй „ хвърли бомбата ” на интернационална конференция в Хонконг през 2018 година, като заяви, че употребявайки така наречен „ генни ножици ” (Crispr/Cas9), е модифицирал два ембриона - близначки, преди да бъдат сложени в утробата на майка им. По-късно стана ясно, че се е родило и трето генно редактирано бебе, като задачата е била децата да развият имунитет към ХИВ.

Заради неутвърдената процедура и опасенията от нежелани последици като риск от сърдечни недостатъци, рак и проблеми с развиването, Хъ Дзиенкуй е уволнен от университета в Шенжен, а по-късно съден, приет за отговорен в „ противозаконни медицински практики “и наказан на три години затвор, тъй че изчезна от полезрението на науката. Появи се още веднъж пред медиите предходната година, в това число пред TheGuardian през декември, наподобява в опит да усъвършенства унищожената си научна известност.

Изглежда обаче, ситуацията му в Китай няма нищо общо с неприятна популярност в науката. Малко преди изявлението в TheGuardian, ученият разгласява фотография...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР