Реалистично е да мине поне една година от приемането ни

...
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев пред Искра.бг: През март 2025 година е реално да бъдем приети в Шенген и със сухопътните граници

Реалистично е да мине най-малко една година от приемането ни в Шенген по въздух и по море и консолидираното на нашите сухопътни граници . Това мнение изрази пред Искра.бг някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев . Затова март 2025 година е реалистично България да влезе в Шенген и по суша. 

Според Керемедчиев няма вид, в който страната ни да не влезе в пространството за свободно напредване по въздух и по море през март 2024 година. Подобни спекулации се появиха, защото към момента няма публично решение на държавното управление на Австрия по въпроса . Бившият зам.-министър на външните работи е на мнение, че това обаче ще се случи. 

„ Според мен има сделка сред трите страни, първо. И също така Австрия неведнъж съобщи, че това ще бъде нейната политика – за допускане на България и Румъния по въздух и вода като първи стадий, и договаряния за втори стадий. Тоест, Австрия не е трансформирала своето мнение. Изразила е такова публично, тъй че това е механически въпрос – по кое време ще излезе австрийското държавно управление със мнение. Не е работа на Министерството на вътрешните работи на Австрия да излиза с такава позиция. По-скоро би трябвало канцлерът на Австрия да го разгласи публично и това би било в идващите дни “ , уточни още Керемедчиев. 

Той акцентира, че няма отчасти участие в Шенген . Напротив. То е поетапно . Тоест, от март месец 2024 година България и Румъния няма да бъдат страни-кандидати за участие, а ще бъдат страни-членки . Те ще са изпълнили първия стадий на влизане в Шенгенското пространство. Това не е казус. Преди 26 години самата Австрия е влезнала по същия метод – първо със своите въздушни граници, по-късно със своите сухопътни. Последната страна, която е влезнала на два стадия е Словакия. 

„ Единствената разлика сред тогава и в този момент е, че тогава срокът сред първия стадий и пълноправното участие в Шенген е бил към 4-5 месеца. Докато при нас главната заплаха е това, че влизането с нашите сухопътни граници сега стои с неразбираема дата, което би трябвало да бъде главната задача на идващите договаряния “ , изясни още той. И добави:

„ Хубавата част е, че България и Румъния към този момент ще седнат на масата за договаряния с останалите страни-членки на Шенгенското пространство като членове и ще могат да договарят като страни-членки, а не като претенденти за такива. Това ще значи, че ще имаме доста по-голяма опция да покажем по какъв метод се опазват външните граници на Европейския съюз и на Шенген пред нашите сътрудници, а не да го вършим, чукайки на затворена врата. “

Керемедчиев напомни, че Австрия сложи три условия за влизането в Шенген със сухопътните граници . Първото беше трикратно да се усили наличието на Фронтекс по външните граници на Евросъюза. Да бъде построена също така непрекъсната ограда на границата сред България и Турция, както и приемането на повече мигранти . Първият вид това са мигрантите, които са се записали в България и Румъния. Според някогашния зам.-министър на външните работи ще бъде безпредметно тези хора да бъдат връщани от Австрия в нашата страна и северната ни съседка, тъй като те още веднъж ще могат да пътуват в Западна и Централна Европа.

„ Според мен ще има едно придвижване напред и обратно, което е безусловно безсмислено “ , безапелационен бе той. 

Вторият проблем е когато се касае за незаконните мигранти, които са се записали за първи път непосредствено в Австрия .  

„ Австрия желае да ги върне още веднъж в България и Румъния, само че тя би трябвало да потвърди, че те действително са минали през нашата територия, само че това е доста мъчно единствено с обясненията на един или различен мигрант. Това е тематика за договаряния, само че това касае втория стадий – т.е., влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша. За първия единственото изискване, което беше сложила Австрия, е да изпрати свои представители в България и Румъния, които да подкрепят стартирането на процедурите по летищата, по менажирането на шенгенския и нешенгенския поток пасажери “ , уточни още Керемедчиев. 

По отношение на Нидерландия по неговите думи тя е решила точно в този момент да смъкна ветото, тъй като в продължение на 13 години е имала изискване и то е да има ясни правила и законодателни промени , които да подсигуряват върховенството на закона, битката с проведената престъпност и корупцията. Това е било реализирано с измененията в Конституцията и в законодателството и въвеждането на надзор върху основния прокурор. 

„ Това се случи, откакто Нидерландия изиска една спомагателна инспекция на Европейската комисия, която да откри, че България е направила тези промени. Миналият месец имаше такова посещаване на специалисти на Европейската комисия, които направиха оценка на напредъка на България и откриха, че сме изпълнили условията и по тази причина пред Нидерландия нямаше друга аргументация, с изключение на да вдигне наложеното несъгласие “ , изясни специалистът. 

2025 година е реалистична за влизането в Шенген и по суша, само че в случай че не бъде спряно тясното съдействие и връзка с австрийските управляващи и останалите страни-членки. Освен това срокът е март 2024 година, тъй като март и октомври самолетните компании сменят своите полетни стратегии и по тази причина е доста по-удобно да се съчетае смяната в полетите с въвеждането на новия надзор. И Австрия желае да изпрати свои специалисти, които да подкрепят българските управляващи. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР