Реакцията на депутатите за план-сметката на държавата днес след окончателното

...
Реакцията на депутатите за план-сметката на държавата днес след окончателното
Коментари Харесай

Партиите за бюджета: Ще върнат ли депутатите план-сметката на кабинета?

Реакцията на депутатите за план-сметката на страната през днешния ден след окончателното му приемане в Министерския съвет: в случай че до момента депутатите от първите две политически сили се обединяваха към упованието за преформатиране на бюджета от служебния кабинет, през днешния ден в Народното събрание прелетяха словесни нападки дали това е нужно и кой е отговорен за финансовото състояние в страната.

От ГЕРБ - Съюз на демократичните сили упрекнаха за обстановката дейностите на Асен Василев като финансов министър, а от Политическа партия - Демократична България повториха позицията си, че в бюджета има позволени неточности и при преизчислявания могат да се поправят индикаторите.

От ГЕРБ се възмутиха за какво от ПП-ДБ желаят служебния кабинет да направи нова план-сметка на страната. Според Бойко Борисов, това е тичане от отговорност.

" Вчера в Министерството на финансите разбрахме в действителност какъв брой е тежко финансовото положение на страната и опитите да се върне бюджетът на служебното държавно управление смятам, че не е вярно, а е даже подло, също така и безконтролно. И тогава президентът с цялостно право може да ни назова всички с имена от шарлатани до безотговорници - каквото желае да каже, все ще е вярно ", сподели Борисов.



От Политическа партия и Демократична България обясниха за какво не желаят да разискват бюджета на служебния кабинет и желаят финансовото министерство за изготви нов с недостиг от 3 на 100.



" Разглеждаме всички благоприятни условия по тази причина да поправяме бутафорния бюджет на Министерски съвет, който беше през днешния ден признат и имат период до края на деня да внесат в Народно събрание. Както знаете те ще предложат бюджет с над 6% недостиг, което е безусловно нереалистичен и е безусловно доказателство за какво служебният кабинет не би трябвало да ръководи повече. Те действително не могат да се оправят с правенето на един бюджет, камо ли с ръководството на една страна ", сподели Венков Сабрутев- ПП-ДБ.

Той се аргументира за какво е неприемлива план-сметката на служебния кабинет: " В него са заложени извънредно раздути разноски от вида на 46%, повече пари за прехрана на министерствата при единствено 8% инфлация. Заложени са над 2 млрд лева разноски по ПВУ. В същото време нито 1 лева доход. Прави усещане раздутата финансова стратегия. За финансови разноски са планувани над 10 милиарда в случай, че предходната година разноските са били 5 милиарда И тук основно е да се видят всички планове, които са заложени дали действително могат да бъдат изпълнени ".

Според Борисов обаче виновността за финансовото положение на страната носят всички партии.

" Това е опит Асен Василев да се скрие от неуспеха на финансовата си политика. Затова ние също имаме виновност. Ние също сме дигнали ръка и сме дали своят вот за доста от нелепостите, направени в предходните парламенти. Това го е направило и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи, и Има Такъв Народ, и " Възраждане ".

Според " Възраждане " няма по какъв начин да бъде върнат и модифициран проектобюджетът на служебното държавно управление.

" Абсурд. Няма по какъв начин да стане това. Най-големият проблем на този бюджет е големият недостиг и дълг, който е заложен там, а той въпреки всичко можеше да бъде и по-голям като първичната бюджетна прогноза за идващите три години Министерство на финансите беше за 15 милиарда. Така че 12 милиарда на фона на 15-те не звучи чак толкоз зле, само че сумата е голяма ", сподели Костадин Костадинов, ръководител на Възраждане.

От Левицата приканиха бюджетът да е насочен към хората, а водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разказа два изхода за излизане от патовата обстановка с направения от служебния кабинет проектобюджет.

" Или го одобряваме на първо четене макар съпротивата си и сред първо и второ търсим метод да го поправяме, по този начин както разбираме политиката. Ние да вземем за пример държим на обществената политика поради тези 30% под прага на беднотия. Вторият вид, който чуват от Политическа партия от през вчерашния ден, че този бюджет ще бъде отритнат на първо четене. Огромна игра и задкулисие тече сега. Едните си играят на болшинство и договарят за нов бюджет. Министерски съвет през днешния ден ни внася техния бюджет. Парламентът е в патова обстановка ", сподели ", сподели Нинова.

Според Има Такъв Народ първо би трябвало да се сформира държавно управление, а по-късно да се работи по бюджета.

" Защото каквото и да се преглежда в Народно събрание, в случай че няма работещ парламент и устойчиво държавно управление влизаме в популистки оферти във връзка с бюджета. Нещо, което беше неточност и в 45 Народно събрание, и 46 Народно събрание сега финансовата обстановка в страната е такава поради популистки решения. Така че се надяваме да има ясна и постоянна политическа обстановки и незабавно по-късно бюджет ", сподели Станислав Балабанов.

От Движение за права и свободи се въздържаха от коментар преди да видят всички планове на служебния кабинет, откакто бюджетът дойде в Народното събрание.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР