Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор

...
Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор
Коментари Харесай

Радев: Партиите в парламента търсят да назначат свой човек за главен прокурор

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор пораждат подозрения, че партиите, показани в Народното събрание, търсят да назначат собствен човек на поста. Това разяснява президентът Румен Радев.

" Що се отнася до Сарафов, би трябвало да съдим за него по дейностите му по отношение на имунитетите и делата на трупчета против представители на властта. Той би трябвало доста бързо и ясно да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на справедливостта.

Това е и урок за цената на достолепието и правилата в политиката. Виждаме по какъв начин като загубиш чест и достолепие, с цел да вземеш властта, прегръщайки най-големите си съперници, и в този случай, при скоростното предопределение на Сарафов да демонстрираш противоположното, че имаш правила и достолепие е все по-трудна задача. Ние като общество би трябвало извънредно деликатно да следим и да упражняваме всякакъв надзор върху фигурата, изпълняваща длъжността " основен прокурор ".

Защото неговата кандидатура не минава през естествената процедура по назначение, не минава през тези задълбочените разисквания за професионални и морални качества, не минава и назначението му през декрет на президента. В същото време той се употребява с всички пълномощия на основния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределен срок на поста. ", сподели президентът.

„ Предлагащите премахването на фигурата основен прокурор би трябвало ясно да каже с какво ще се размени тази роля, както и да направи явен разбор какви ще са следствията. Има решение на Конституционен съд от 2003 година, в което ясно се споделя, че за такава смяна би трябвало да има Велико национално заседание. Бъркането в този пиедестал би трябвало да е деликатно, с цел да подсигурява резистентност. Спомняте си по какъв начин ГЕРБ написаха конституция за една вечер. Сега щели да я пишат за 10 дни. Пак под напън, само че не на митинг, а под обсадата на публичното отвращение. Надявам се да не се употребява Конституцията като заслон, който да скрие интимните подиуми сред партиите “, счита той.

Той изясни и за какво не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождението на Иван Гешев от поста.

" Във време на политически катаклизми да се придържаме прецизно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие какъв брой оферирате да чакаме - месец, година? Сезирането на Конституционен съд към момента не е позволено до разглеждане, не е ясно по кое време ще бъде позволено, няма и период. Има аналогично решение по повод изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет. Там решението е доста ясно - изтеклият мандат не лимитира пълномощията ", съобщи президентът.

По мотив обезпечаването на муниции за Украйна, Радев разяснява: „ Много медии ме упрекнаха в лицемерие – в никакъв случай не е било по този начин. Сега всичко си пристигна на място. И у нас, и в Брюксел съм твърдял, че България не би трябвало да се намесва с оръжие в този спор. Виждате, той ескалира, изтощава нашата стопанска система. Стана ясно, че България ще е част от самодейността за 1 млн. снаряда. Не поддържам. Ако държавното управление вземе това решение, това ще бъде неточност. “ 

„ Скопие би трябвало да си научи урока. Пак се връщат по отъпкания път, по който вървяха предходната година – да лобират пред европейските институции. С него да прикрият нарушаването на човешките права в страната, липса на промени и подготвеност за договаряния за участие в Европейски Съюз. България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите сътрудници, тъй че решенията за РСМ да не се основават на лобиране, прикриващо нарушаването на човешките права “, добави президентът.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР