Реагирали сме на 198 сигнала в новогодишната нощ, 19 екипа

...
Реагирали сме на 198 сигнала в новогодишната нощ, 19 екипа
Коментари Харесай

"Мечешки шеги" разигравали Бърза помощ в новогодишната нощ

Реагирали сме на 198 сигнала в новогодишната нощ, 19 екипа бяха на терен, заключи представителят на Центъра за незабавна здравна помощ (ЦСМП) в София Катя Сунгарска. " По график трябваше да работим с 18 екипа, само че в последния миг успяхме да образуваме още един. Така че в новогодишната нощ работиха общо 19 екипа на Спешна помощ.

От подадените 198 адреси до нас през нощта. 100 от тях са за хора, прекалили с алкохола. От тях единствено петима са били в толкоз тежко положение, че се е наложила хоспитализация. Четирима сме хоспитализирали в " Пирогов “ и един във ВМА. До 00.00 часа сме получили едвам 51 адреса, само че към този момент след среднощ напорът към нас става голям. Не е имало доста тежки произшествия “, изясни Сунгарска и посочи, че са имали повиквания за три деца, само че единствено за вирусни инфекции.

" Интересен случай имахме рано сутринта - жена е подала сигнал, че в Банкя е видяла по какъв начин младо момче е било хванато от мечка, която е почнала да го яде и че на мястото е имало доста кръв ", описа Катя Сунгарска. " Моментално е била изпратена кола за спешна помощ. Колегите са заварили 24-годишно момче, което във вилната зона е излязло на открито по потник и къси гащи и е премръзнало. Изпаднало е в положение на хипотермия, което може да бъде и животозастрашаващо положение, тъй че по най-бързия метод сме го закарали в противошокова зала на " Пирогов “, изясни Сунгарска, като посочи, че мечка и кръв на мястото не е имало.

" Имахме един подправен сигнал за горяща къща в село край Своге. Беше ни подадено, че вътре има бедстващи хора ", уточни още Катя Сунгарска. Двете изпратени на адреса коли за спешна помощ единствено открили, че " нито къщата е горяла, нито е имало хора, които са се нуждаели от незабавна здравна помощ ", описа Сунгарска.

" Имахме и една много нападателна жена, която неведнъж е звъняла и е желала да ѝ бъде изпратен медицински екип, тъй като е вдигнала 37,2 градуса температура. Многократно сме ѝ обяснили, че за такава температура даже медикаменти не се взимат, а камо ли да се праща незабавен екип. Тя е била много нападателна, в това число ни е заплашила с предаването " Господари на ефира “ и се е показала като публицист.

В последна сметка успяхме да отделим един екип, с цел да отидем до нея, премерена ѝ е температурата и се е оказало, че е 36,8 градуса ", описа още представителят на ЦСМП - София. " Това за следващ път е тежко разкарване на медицински екипи, които работят, с цел да избавят животи, а не с цел да правят амбулаторни прегледи ", разяснява тя.

" Имали сме много адреси, на които сме били разкарвани и на тях не сме заварвали хора. Те са най-много улични. През нощта имаме случаи на един инфаркт, четири инсулта, няколко леки пътнотранспортни катастрофи “, добави тя.

Катя Сунгарска описа, че сред 01.00 часа и 03.40 часа е имало механически проблем с телефоните на 112 и не е можело да се реализира с тях конферентна връзка. „ От 112 единствено ни препращаха електронно адресите, пък към този момент ние звъняхме на хората, с цел да доуточняваме за положение “, добави тя.

По думите ѝ няма нито един сигнал за потърпевши хора от пиротехника. „ Това е извънредно радващо на фона на предходни години. Две коли за спешна помощ бяха съсредоточени на концерта на пл. „ Княз Александър I “. Нямахме произшествия там на място. Като че ли по-спокойно е предходна тази Нова година спрямо минали “, разяснява Сунгарска и заключи, че Центърът за незабавна здравна помощ в София е приключил годината с над 140 000 сигнала.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР