Разяснителна среща за въвеждането на електронните рецепти се проведе днес

...
Разяснителна среща за въвеждането на електронните рецепти се проведе днес
Коментари Харесай

Електронните рецепти трябва да намалят неправилната употреба на антибиотици у нас

Разяснителна среща за въвеждането на електронните предписания се организира през днешния ден в Министерството на здравеопазването.

В хода на срещата разговаряха за измененията, които ще влязат в действие от 16 октомври , според промените и допълненията към Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и процедурата за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. В новите правила на Наредбата се специфицира, че медикаментите за лекуване на диабет (Анатомо лечебна група – A10) и антибактериалните лекарствени артикули за редовно приложение (Анатомо лечебна група – J01) ще се предписват единствено с електронна рецепта .

Предназначението на предписването на тези две категории медикаменти единствено с електронна рецепта е да подсигурява бистрота във възлагането на медикаментите, надзор върху тяхната приложимост и попречване на неправилното им потребление без лекарско наставление. Освен това това ще разреши дейно следене на наличностите, с цел да се удовлетворят на първо място потребностите на българските жители, уточни заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов . По думите му ори намаляването на използването на антибиотици без рецепта с 5% ще бъде считано за триумф.

Също по този начин беше очебийно, че издаването на електронна рецепта не отстранява нуждата от посещаване при доктор, защото предписването на лекарства изисква физически обзор.

За да се издаде електронна рецепта, медицинският експерт би трябвало да разполага с компютър , мобилно устройство, интернет връзка и профилиран медицински програмен продукт, което са условия и при работа с Националната здравноосигурителна каса. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР