Развръзка след разследването на bTV за фрапиращите разлики в цените

...
Развръзка след разследването на bTV за фрапиращите разлики в цените
Коментари Харесай

Поправки ги стопяват: Развръзка след разследването на bTV за фрапиращите разлики в цените на онколекарства

Развръзка след следствието на bTV за фрапиращите разлики в цените на едни и същи онколекарства. Здравната комисия през днешния ден одобри ремонти, с които разликите да се стопят.

Очакваният резултат е търговците на медикаменти на едро към този момент да не могат да вършат големи облаги и в това време здравната каса да стартира да заплаща по-малко за онколекарства.

Може ли НЗОК да заплаща 100 млн. лева по-малко за онкомедикаменти на година

В следствието стана ясно, че лечебните заведения заплащат друга цена за едно и също лекарство. Като в някои случаи разликата е 28 пъти.

С измененията се вкарва нов таван на цените на медикаментите, до който касата да заплаща. Той ще работи, когато нямаме цени от централизиран търг, каквато е обстановката в този момент.

„ Ще има разлики и ще продължава да има разлики и последователно с времето на всеки 6 месеца ние ще имаме последователно обиране на луфтовете “, съобщи зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Цените на медикаментите, които попадат в така наречен „ положителен лекарствен лист “ и се заплащат с обществени средства, се контролират от страната.

Ако новият таван е с над 20% по-нисък от действителната цена, на която е доставено лекарството на болничното заведение, разликата ще е за сметка на дистрибутора. В следствието на Мария Ванкова един от тях призна, че в този момент разликата в цените остава при тях.

„ На една болница може да е с 2% по-скъпо, на друга с доста проценти по-скъпо “, споделя доктор Севдалин Минчев, шеф на „ Дансон Трейдинг “.

В случая 28 пъти по - скъпо ?

Сигурно, щом сте го пресметнали.

Този марж при вас ли остава ?

Естествено. Законът не ни задължава да си ограничим облагата.

„ Даваме знак на търговците на едро, че не може търговец на едро да каже - Законът ми разрешава да върша 2008% надценка и аз я върша, и облагата остава в мен. Няма това да продължи. “, съобщи проф. Костадин Ангелов, предс. на Здравната комисия в Народно събрание.

Това се случва на фона на абсурда с артикул, продаван на лечебните заведения на фрапантно разнообразни цени

Очаква се смяната поетапно да понижи разноските на касата за онколекарства.

„ Първоначално касата ще икономиса към 8-10-12 милиона, което е една добра стойност за първото 6-месечие, се надявам, а за година двойно най-малко “, сподели Гетов.

Пациентски организации също се надяват смяната да даде резултат.

„ Ние разчитаме на специластите на тези лечебни заведения, само че страната е тази, която би трябвало да построи разпоредбите, по които те да съществуват, както и контекстна на това те да харчат държавен запас “, изясни Евгения Адърска от Асоциация на пациентите с онкологични болести.

До края на юни лечебните заведения би трябвало да приведат договорите с доставчиците си по този начин, че да дават отговор на измененията.

Предстои измененията да бъдат дефинитивно гласувани в пленарната зала.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР