Развиващата се азиатска икономика ще се свие тази година по-малко

...
Развиващата се азиатска икономика ще се свие тази година по-малко
Коментари Харесай

Азиатската банка коригира прогнозата си за развитието за икономиката в региона

Развиващата се азиатска стопанска система ще се свие тази година по-малко от предстоящото, защото стартира да се възвръща от пандемията на ковид и с помощта на по-доброто икономическо показване на Китай и по-слаб спад на индийския Брутният вътрешен продукт. Това демонстрират последните прогнози на Азиатската банка за развиване (ADB), представени от организация Блумбърг. 

Брутният вътрешен артикул на района ще се свие с 0,4% през тази година, което е усъвършенстване по отношение на прогнозата през септември за спад от 0,7% през септември, уточни ADP при показване на последните си азиатски стопански вероятности. В същото време банката резервира прогнозата за напредък на района от 6,8% за 2021 г. 

Перспективите обаче се разграничават за обособените елементи на района, като Източна Азия евентуално ще регистрира стопански напредък още тази година от 1,6% в съпоставяне със септемврийската прогноза за покачване с 1,3%, до момента в който други подрегиони ще отбележат стопански спад, сподели основаната в Манила банка. 

Икономическата прогноза на Китай за 2020 година беше нараснала повишаване на Брутният вътрешен продукт с 2,1% през 2021г. по отношение на упования през септември напредък от 1,8 на 100, до момента в който прогнозата на Индия беше нараснала до стесняване на Брутният вътрешен продукт с 8% вместо с 9%. През идната година Брутният вътрешен продукт на Китай се чака да нарасне със 7,7%, а на Индия с 8 на 100. 

Прогнозата за Тайван е усъвършенствана от напредък с 0,8% до 1,7%, за Виетнам - от 1,8% на 2,3%, за Хонконг - от спад с 6,5% до намаляване с 5,5%, а за Тайланд - до намаляване със 7,8% при септемврийска оценка за спад с 8 на 100. 

Икономическата прогноза за Югоизточна Азия обаче беше понижена до спад с 4,4% през тази година на фона на понижените прогнози за Индонезия, Малайзия и Филипините. Този азиатски подрегион остава под напън, защото продължава огнищата на ковид и ограниченията за тяхното лимитира, означи ADB. 

" Основен риск остава една по-продължителна пандемия ", уточни за Блумбърг Ясуки Савада, основен икономист на ADB, който още през септември означи, че свиването през тази година ще бъде първото в Азия от 1962 година насам. " Безопасно, дейно и навреме снабдяване на ваксини в разрастващите се стопански системи ще бъде от решаващо значение за подпомагането на отварянето на стопанските системи и възобновяване на растежа ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР