Развитието на земеделието в България през последните години и засиления

...
Развитието на земеделието в България през последните години и засиления
Коментари Харесай

Агрион изчислява рентите за земя чрез търгове​

Развитието на земеделието в България през последните години и засиления интерес към земеделската земя предизвикаха огромните притежатели на земя да търсят съвременни принадлежности за отдаване чартърен и аренда. Сред тях е българската компания за ръководство на аграрни активи „ Агрион “, която за трета поредна година провежда търгове с скрито наддаване за отдаване на земите от портфолиото си. Компанията е първата на пазара, която вкара аукционите като инструмент за установяване на рентните равнища. Преди това практиката беше притежателите на поземлени активи директно да договарят наемите с арендаторите от съответно землище.

Процедурата с търговете е създадена по този начин, че да подсигурява равно начало и почтени и транспарантни условия, споделиха от компанията. Никой няма да се употребява с предимство при търговете с скрито наддаване, а за наемател на земите на „ Агрион “ ще бъде определен този, който е предложил най-атрактивни условия. Този принцип дава опция на земеделците сами да дефинират цената, на която ще вземат мечтаната от тях земя чартърен или аренда. Заявките за присъединяване в търговете се одобряват във всички офиси на компанията в цялата страна, а цялостна информация за изискванията може да се откри на адрес: http://agrion.bg/bg/services/rental.

Така на процедура конкуренцията сред фермерите и желанието им да наемат положителни имоти ще дефинират рентните равнища, вместо сдружението еднолично да ги постанова при директно договаряне, каквато е всеобщата процедура в бранша.

„ Искаме да дадем късмет и на по-дребните и междинни производители да останат на пазара и да размиват съвременно земеделие “, споделиха от „ Агрион “. Според специалистите в сектора търговете разрешават развиването на дребните ферми, които имат късмет да преодолеят капсулирането сред арендаторите в някои райони. Очакванията са, че посредством аукционите начинаещи фермери и по-малки арендатори да съумеят да разместят позициите на огромните играчи в част от най-привлекателните землища.

Провеждането на аукционите разрешава на всеки, който желае да се занимава със земеделие, да се включи, даже и да не има опит в земеделието “, споделиха от „ Агрион “. Според тях това е изключителна опция за млади фермери и за хора отвън агросектора, които нямат финансова опция или предпочитание да купуват лична земя, да вземат чартърен или аренда плодородна и качествена земя.

Практиката до в този момент демонстрира, че броят на запитванията от по-малки стопанства, които желаят да влязат в нови землища, се усилва годишно.
Според анализатори на пазара последните години агросекторът притегля от ден на ден хора, които до този миг не са се занимавали със земеделие. Причината за това са сериозните дотации, които се дават на земеделските стопани. Фермерите могат да се възползват от директните заплащания за повърхност, от така наречен зелени заплащания за агроекология, както и от съществено финансиране по линия на европейските фондове. По мярката „ Стартова помощ за млади аграрни стопани “ на Програмата за развиване на селските региони, да вземем за пример, се отпускат до 25 хиляди евро на претендентите, а по размер „ Стартова помощ за развиването на дребни стопанства “ - до 15 хиляди евро.

Наемите за декар земя варират в необятни граници, сочат формалните данни на Националният статистически институт. Според последните данни междинната годишна лихва за страната през 2017 година е била 46 лева./дка.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР