Развитието на видео игрите през 90-те години поставя началото на

...
Развитието на видео игрите през 90-те години поставя началото на
Коментари Харесай

Никой не вярваше в успеха на Mortal Kombat, но група аматьори създадоха шедьовър и империя за 13 милиарда долара

Развитието на видео игрите през 90-те години слага началото на най-различни браншове, нови типове суб-култури и даже електронни спортове. Във времето, когато игри като Супер Марио се появяват на екрана, Япония към този момент е съумяла да предскаже бъдещето и да създаде някои от най-хубавите конзоли в историята. Във времето, в което множеството кино компании търсят идващия огромен шлагер, Sega и Nintendo към този момент са наложени на пазара. През 90-те години се появяват и едни от първите филми по видео игри.

Историята на Street Fighter е впечатляваща, само че повода за основаването на този филм е, че производителите на екшън фигурки желаят да привлекат вниманието на децата и да съумеят да завоюват още повече. Street Fighter има своите триумфи и до някаква степен съумява да реализира задачата си, само че от другата страна се приготвя филм, който ще се трансформира в един от най-хубавите филми, правени по игра, освен това напълно инцидентно.

Преди всичко би трябвало да напомним, че Midway пускат играта Mortal Kombat и незабавно основават скандал измежду подрасващите – прекомерно високото количество кръв и подиуми на принуждение – и съумяват да влязат в новините. Именно тогава се предлага и основаването на филм, въпреки и самата компания да е скептична. Лоранс Касаноф ще упорства да има филм и ще разказва играта като идната империя, въпреки и никой да не му има вяра. През същата година излизат други филми по видео игри и не са толкоз сполучливи. И по този начин се стига до концепцията да се сътвори филм, само че с доста стеснен бюджет и хора, които имат доста съществени хрумвания, само че и доста малко време, с цел да ги осъществят.

На първо място, сценаристите избират остров в Тайланд за фотосите, който обаче е толкоз далечен, че всеки ден би трябвало да прекарват хората с лодки от цивилизацията към острова. Проблемът е, че жегата е толкоз огромна, че всеки ден има съществено наддаване за броя на припадналите. Мнозина стартират да пият в средата на фотосите, с цел да съумеят да поддържат някаква по-нормална температура, това също не приключва доста добре.

Създателите на кино лентата желали да привлекат Жан-Клод Ван Дам за ролята на Джони Кейдж, само че в следствие същият е извикан за фотосите на Street Fighter от 1994 година Кери Тагава даже не е бил плануван за ролята на Шанг Цунг, само че откакто на кастинга съумява да впечатли всички, сценаристите го одобряват, като преглъщат и обстоятелството, че ще би трябвало да заплащат за каскадьори. Ед Буун е извикан, с цел да продължи да озвучава Скорпионът по време фотосите. Като един от основателите на играта, той озвучава героя и там. Събирането на актьорите е сложна задача, само че още по-голямата изненада е, че никой нямал визия по какъв начин да направи бойните подиуми. По подигравка на ориста, екипът на Mortal Kombat слага връх с ангажирането на майстори на бойни изкуства. Около 1000 души идват като статисти, каскадьори и съветници при построяването на бойните подиуми.

Главният воин – Лу Канг е изигран от Робърт Шоу, който обаче първоначално не е обожател на кино лентата, само че по-късно сътрудникът му го поучава да намерения и да се включи. Шоу отказал, тъй като не желал да бъде следващият азиатски изверг на холивудската сцена. Нещо по-интересно е, че Брендън Лий също е извикан за проби, само че за жал умира малко по-рано.

От множеството артисти, Линдън Ашби (Джони Кейдж) не е квалифициран за бойни подиуми, в предишното е упражнявал карате и таекуондо, само че това не е задоволително. По време на бойните подиуми с Крис Касамаса – играещ Скорпионът, двамата се разпалват толкоз доста, че Крис съумява да натърти ребрата му и да го удари в бъбреците с ритник. Робин Шоу го е предиздвикал да се снима, тъй като сцената щяла да наподобява доста по-добре и въпреки под облеклата да носи защитно облекло, Линдън страда много дълго време. Седмици след бойната сцена продължава да уринира кръв.

И проблемите не свършват до тук, Пол Андерсън в никакъв случай не е снимал бойни подиуми и карал актьорите да създадат цялостната хореография при едно снимане. Това коствало време и нерви, най-после Робин Шоу ще му подскаже по какъв начин да ги снима и да облекчи фотосите. Последните бойни подиуми стават извънредно лесни за снимане. Актриси като Талиса Сото, не знаели доста за Mortal Kombat, историята на Китана е показана от двете по-малки племенници, които обожавали видео играта. След разкриването на евентуалната роля, Талиса прави интензивен курс по тай чи чуан и винг-чу.

Робин Шоу има опцията да се срещне с Хо-Сунг Пак (актьорът, който основава всички придвижвания за Лу Канг от първите две игри), Парк отивал да снима филм с Джеки Чан и по-късно продължава да снима анимации за играта. Шоу отвръща, че това е доста тъп проект, само че единствено две седмици по-късно отива да играе основната роля във кино лентата по играта.

След като сцените стартират и Том Круз е отказал да играе ролята на Джони Кейдж, няколко пъти отива, с цел да види какво се случва, само че е пропъден от защитата. Други евентуални артисти са били Гари Даниелс и Джони Деп – те също отхвърлят.

Пол Андерсън написа сюжета, само че дава цялостна независимост на актьорите да импровизират и дадат малко от себе си. Линдън Ашби и Кристофър Ламбърт съумяват да основат невероятни подиуми и хумористични реплики, които се резервират и до през днешния ден в играта. Те са го правили толкоз непринудено, че сюжетът се е пишел самичък.

Шарън Стоун, Кристина Апългейт и Дина Мейър, са били извикани, с цел да играят ролята на Соня, някои от тях се контузват и най-после е извикана Бриджит Уилсън, която освен е прекарала много време на кръга, подготвяйки се за ролята, само че отхвърля да снима с двойник и прави всички свои подиуми сама. По време на фотосите ще измъкне рамото си, само че ще продължи да снима.

Няма артист, който да не дава нещо от себе си, с цел да направи кино лентата сполучлив. Нещо повече, има много моменти, когато актьорите не престават да снимат и да се учат по какъв начин да създадат сцените по най-хубавия метод. Повтарянето им е мъчително и в множеството случаи има рухвания, които са много рискови, само че това не ги отхвърля. Повечето артисти и каскадьори имат доста съществени залози по отношение на травмите дневно, както и артистът, който ще пострада. Въпреки това има и много наслаждение и страст. Странното е, че най-после малко на брой имат вяра в триумфа на кино лентата и има за какво.

След като лентата е приключена, следват другите беди – никой не желае да напише музиката за кино лентата. Проблемът е, че нито една група не можела да се ангажира. Ван Хелън и Джанет Джаксън отхвърлят концепцията, Sony и Virgin Records също са срещу, до момента в който най-после не се появяват TVT Records и не оферират услугите си. Електронната музика се оказва много мощна за 90-те години, само че никой не може да бъде сигурен какво ще се случи.

Продуцентите желаят да пуснат кино лентата с рейтинг PG-13 – т.е. да се гледа и от 13-годишни. За зла неволя, в същият интервал от време, се оказва, че има няколко стрелби в учебни заведения и видео игрите, филмите с принуждение и даже нападателната музика, се считат за една от главните аргументи.

Екипът няколко пъти желае по-ниско възрастово ограничаване, само че все пак не съумява да се оправи. Има два разновидността, да се отстранен сцените с принуждение, въпреки и целият филм да е цялостен с такива или просто да се одобри обстоятелството, че ще имат по-високо възрастово ограничаване. Второто е най-разумният избор и с това филмът потегля по кината. Никой не е потърсил критици, с цел да изкажат мнението си, изключително откакто се чака рецензията да е повече от свирепа, а непосредствено не престават напред.

Пол Андерсън се опасява толкоз доста от премиерата на кино лентата, че отива в Хаваи и избира допустимо най-отдалеченото място, с цел да не може да прочете неприятните вести. Докато той си къса нервите, неговите сътрудници се радват на славата, тъй като доста скоро филмът им се подрежда преди всичко и натрупа облага от 23.3 милиона $ за уикенд. По това време е вторият най-касов филм, пуснат през август. Отказва да приключи почивката си и да се срещне с публицисти, тъй като към този момент платил всички средства.

Кристофър Ламберт също се радва на доста сериозна популярност, след присъединяване си. Той е един от най-скъпо платените артисти, само че тъй като е разпален почитател на видео игри, решил, че ще даде малко повече. Именно затова отива на лични разходи до Тайланд, с цел да направи още няколко подиуми. Озвучава самичък филмът на френски, най-малко неговият воин, освен това изцяло гратис и прави всичко допустимо, с цел да види лентата приключена. Освен това заплаща и за празненството след завършването на кино лентата.

Какво се случва по-късно? Само саундтракът към кино лентата става платинен в границите на 2 седмици, като и до през днешния ден е известна ария. Империята Mortal Kombat се прави оценка на почти 12 милиарда $, въпреки и целият франчайз да не може да бъде оценен с огромна акуратност. Какъв извод можем да създадем от цялата история? На първо място ще открием, че никой не знае по какъв начин да снима този филм.

Бюджетът е извънредно невисок, само че желанието на актьорите да създадат нещо положително, безусловно побеждава всеки счетоводител. Следователно не бързайте да смятате, че в случай че не можете да извършите нещо или не знаете по какъв начин, то наложително ще се неуспехите. Тези хора също не са вярвали до последно в своя триумф, само че резултатите са повече от впечатляващи.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР