Развитието на туризма в Търговище – това стана обект на

...
Развитието на туризма в Търговище – това стана обект на
Коментари Харесай

Възможностите за развитие на туризъм в Търговище – обект на разговор между бизнеса и министър Димитров

Развитието на туризма в Търговище – това стана обект на диалози по време на следващата неофициална среща сред бизнеса и отрасловият министър доктор Илин Димитров . Той посети регионалният град, където беседва с представители на локалната организация – членовете на Управителния съвет /УС/ на Местно туристическо сдружение-Търговище и с ръководителя му Тодор Янакиев, който е и член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.

По време на полемиката беше коментирано и подобряването на цифровото показване на опциите за туризъм в област Търговище, казусът с фрагментите и възстановяване на туристическата услуга бяха измежду значимите тематики. Фокусът беше подложен и на опциите да се работи върху основаването на туристически пакети за къси пътувания в района с акцент върху локалната кухня, винени турове и посещаване на културно-исторически обекти. Домакините акцентираха неповторимата географска позиция на Търговище – навръх 100 км от 3 от огромните български градове – Варна , Русе и Шумен .

Министър Димитров срещна представителите на бизнеса с опциите по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/. Той акцентира, че региона разполага с доста добър капацитет за развиване на туризъм през всичките сезони на годината , само че все още не е задоволително развъртян и по тази причина може съществено да се работи в тази посока, като се включат всички детайли по веригата , включително и работата на екскурзоводите . Специализираните форми на туризъм като еко, селски и ловджийски, наблягане на преимуществата на локалната кухня и винения туризъм, с показване на локални сортове лози, в комбиниране с визитата на културно-исторически забележителности, може да се трансформира в мощната страна на района.

„ Културно-историческото завещание, в това число античната цитадела „ Мисионис “, богатите винени обичаи в област Търговище са причина за реализиране на резистентен растеж на туризма. По данни на Национален статистически институт към 19 хиляди са регистрираните регистрации на туристи в региона през 2022 година, което е растеж от 13% по отношение на миналата година. Това значи, че имаме трайна наклонност за повишаване броя на туристите по отношение на предпандемичното равнище и се върви към възобновяване, въпреки още да не са достигнати равнищата от 2019 година “, посочи той.

С водещо значение за Търговище и региона е вътрешният пазар , заяви министър Димитров. Българските туристи в региона са към 16 000 през 2022 година по данни на националната статистика, което е дял от 84%. Министърът акцентира, че посредством подобряването на туристическата услуга, развиването на резистентен туризъм и привличане на още посетители ще бъдат подкрепени локалните общности и ще се даде подтик на икономическото развиване на региона .

Към диалозите се включи и археологът от Регионалния исторически музей Стефан Иванов , който дружно с проф. Николай Овчаров е обвързван с разкриването и ръководството на един от най-забележителните археологически обекти – крепостта „ Мисионис “ . Тя е и един от 100-те национални туристически обекта. След работната среща министър Димитров и участниците в нея посетиха крепостта, където Иванов показа на място к ултурно-историческата забележителност и забавни обстоятелства към последните открития от археологическото лято.

Търговище е наоколо до културно-историческа дестинация „ Стари столици и градове на българските царе и патриарси “ , дружно с градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Плиска, Велики Преслав и Габрово. На 23 километра от Търговище се намира Археологическият резерват музей Велики Преслав, който е в област Шумен.

Регионът разполага с неповторими културни и естествени забележителности , което дава опцията градът да предложи и разнородни благоприятни условия за различен туризъм. На територията на общината са ситуирани 31 предпазени естествени обекти , 6 от които са естествени забележителности. Тук се намират 2 от 100-те национални туристически обекти. Районът е един от първенците в производството на бели виновност и ритуали по дегустация . Търговище е част от 12-те винено-кулинарни дестинации, които Министерството на туризма сътвори дружно с Министерството на земеделието.

Туристите са привлечени както от природата, по този начин и от Славейковото учебно заведение, възрожденския квартал „ Варош “, експозициите на Регионалния исторически музей. Интерес за жителите и гостите на Търговище съставляват и театралните, хорови, фолклорни фестивали. Всичко това е предпоставката да се работи в п осока развиване на туризма и възстановяване на туристическите услуги в региона.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР