Развитието на събитията в Украйна поставиха Renault пред изключително сложната

...
Развитието на събитията в Украйна поставиха Renault пред изключително сложната
Коментари Харесай

Renault Scenic Vision e бъдещето на марката, изглежда многообещаващо

Развитието на събитията в Украйна сложиха Renault пред извънредно комплицираната алтернатива: да поддържа ограниченията против Русия, или да жертва извънредно скъп актив в лицето на съвсем 70% акции в „ АвтоВАЗ”. Макар и тежък финансово, Режията избра втория вид, с което ясно даде да се разбере, че е подготвена на всичко, с цел да реализира задачата си. Тя се разказва най-точно със слогана „ Нека променим автомобилната индустрия”. Първата стъпка по този дълъг път е концепцията Renault Scenic Vision.

За предпремиерното показване присъстваше и Лоренс ван ден Акер, вицепрезидент по дизайна на Renault. Но основното настоящо лице е бил Жил Видал, който трансформира Peugeot от една посредствена всеобща марка в такава, чийто артикули започнаха да се конкурират с най-хубавите в частта дизайн.

Сега Видал има задачата да направи същото с дизайна на Renault. От това, което видях считам, че задачата му ще бъде изпълнена. Сами може да се убедите в това, като разгледате снимковата изложба, тъй като тя дава доста ясна визия в каква посока поема дизайнът на Renault. Защото Scenic Vision е доста покрай серийния дизайн, който ще забележим напълно скоро. Да, противоположно отварящите се една на друга порти евентуално няма да забележим на конвейра, само че светлини, светлинни подписи, линии, очертания и обща визия, даже дребни елементи чакам да забележим 1 към 1 напълно скоро. Това удостоверява и самият Жил Видал: „ Този концептуален автомобил задава екстериорния дизайн на новия 100% електрически Scenic за 2024 година и новия дизайнерски език на Renault.”

Най-впечатляващ е фактът, че 70% от автомобилните елементи и детайли са от рециклирани материали, като 95% от материалите са рециклируеми. Фактите в действителност са впечатляващи. Стига се до такива елементи, че черният цвят на колата не е инцидентен. Той е реализиран посредством добиване на въглеродните излъчвания от въздуха, които са смесени с бяла багра, с цел да не се употребяват други багрила, замърсяващи природата. Подът й пък е направен от рециклирани бутилки от прясно мляко (45%) и пластмасови строителни тръби (55%).

С мисъл за природата е и задвижването. Поверено е на 160-киловатов електрически възбуден синхронен мотор. Той не употребява редкоземни детайли. Батерията от 40 кВч е рециклируема и производството и ще стартира до 2024 година в гигазавода Renault ElectriCity във Франция. Тя е по-лека, по-малка и коства по-малко от батерия за сходен електрически автомобил. Притежава горивна клетка с мощ 15 кВ, която да я презарежда по време на дълго шофиране и по този метод да усили пробега на автомобила. От 2030 година, откакто мрежата от водородни станции се разшири задоволително, този вид задвижване би могъл да се внедри в произвеждане. Благодарение на него ще може да се изминават до 800 км. Единствената нужна спирка ще бъде за 5 минути или по-малко, с цел да се зареди водородният контейнер.

Така стигам до интериорът, който абсолютно е акцентът. За него Жив Видал споделя: „ Интериорният дизайн е перспективно изследване на бъдещия интериор на Renault.”

Преведено това значи, че след 2028 година в интериорите на серийните модели Renault ще стартират да се внедряват част (ако не всички) от тези решения, които виждате тук. А те в действителност наподобяват колкото футуристично, толкоз е рационално поради времевия диапазон, който се дава пред него.

Повече за модела четете на новия авто уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР