Развитието на един спортист е сложен процес, който изисква много

...
Развитието на един спортист е сложен процес, който изисква много
Коментари Харесай

Полина Хаджиянкова, спортен психолог: Родителите да окуражават усилията на детето, а не резултата | В темпото на Кари, 29.04.2023

„ Развитието на един състезател е комплициран развой, който изисква доста старания, както на треньорите, по този начин несъмнено и на родителите. На първо място е хубаво родителите въпреки всичко да си останат родители, а не да влизат в ролята на треньори, което съгласно моите наблюдения се случва много постоянно. Хубаво е да се обезпечи една среда на безусловна поддръжка от родителите и да се има поради, че детето би трябвало да бъде притежател на своето присъединяване в спорта. Нищо не би трябвало да бъде принудително – можем да ги поддържаме, мотивираме, само че по никакъв метод да не им постановяваме нашето мнение и стремежи. “

Това сподели в „ Темпото на Кари “ спортната психоложка Полина Хаджиянкова.

По нейните думи родителите следва да научат децата си да уважат разпоредбите, треньорите, съперниците, съдиите и оттова нататък да им дадат свободата да упражняват, спортуват за тяхно наслаждение.

„ Основното е удоволствието на спорта да бъде на децата, не ваше “, добави тя.
Като че ли огромната комерсиализация и глобализация на спорта в последните години способства за това да има доста амбициозни родители. Има една дума – самостоятелност, която е извънредно важа. Трябва да създадем всичко допустимо, тъй че детето да кара рейса, а ние да бъдем просто пасажери, които му оказват помощ да намира правилния път.
„ Би било извънредно малко пътешестване, в случай че ние сме на шофьорското място, а не нашите деца “, разяснява още психоложката.

Не би трябвало достиженията на детето в спорта да повлияват на връзките в фамилията, акцентира Хаджиянкова.

„ Децата би трябвало да са свободни да вършат опити и неточности. От нас като треньори и родители зависи дали и двата случая можем да им помогнем това да бъде потребно за тях в бъдеще. В последна сметка, от загубите се учи най-вече “, означи специалистът.

Според нея е значимо да се окуражават напъните и старанието, а не резултата.

„ По-важно е по какъв начин се показваме, какви думи използваме и метода, по който споделяме с децата, а не толкоз какво тъкмо споделяме “, уточни още Хаджиянкова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР