Развитието на дигиталните решения води до отпадане на нуждата от

...
Развитието на дигиталните решения води до отпадане на нуждата от
Коментари Харесай

Банките вървят към затваряне на клонове

Развитието на цифровите решения води до отпадане на потребността от създаване на необятна физическа клонова мрежа. Тенденцията към понижаване на броя на физическите клонове се следи освен в България, само че и в останалите страни по света. Това декларира Никола Бакалов, член на УС на АББ в бюлетина на Асоциация на банките в България.

Според него, обаче, за цялостно изгубване на банковите офиси е към момента рано да се приказва, макар че имаме образци за напълно цифрови банки без физическо наличие. Те демонстрират, че вече банковият бранш разполага с нужната технология това да се случи, само че огромният въпрос тук е, до каква степен самите клиенти са подготвени за тази смяна. Моето виждане е, че една основна част от тях не са и за избрани интервенции към момента изискват персоналния контакт с банков чиновник. Тази група с времето и развиването на дигитализацията във всички сфери на нашия живот ще понижава, само че до нейното цялостно изгубване ще минат десетки години, изяснява Бакалов.

И добавя, че за изгубване на банковите офиси към момента е рано да се приказва, само че е ясно, че през идващото десетилетие те ще бъдат мощно редуцирани и тяхната тежест в общуването с клиенти ще бъде понижена. Същевременно, опциите, които те ще оферират, като финансови услуги и професионална консултация на клиентите, ще бъдат доста по-големи.
 Пост банк, Пощенска банка Пост банк, Пощенска банка Източник: Zonanews

Говорейки за цифровизация няма по какъв начин да подминем и тематиката за сигурността. Тя е приоритет номер едно за всяка финансова институция. И това се отнася, както до мобилното, по този начин и до онлайн банкирането, а, също и до отбраната на самата банка. Много приложения за мобилно банкиране към този момент разрешават да се употребяват функционалности като различаване посредством пръстов отпечатък или лицево различаване, с цел да бъдат спокойни потребителите, че единствено и само те имат достъп до средствата си.
 Банка ДСК Банка ДСК Източник: Zonanews
Разбира се, колкото и съвременни технологии да се употребяват, с цел да бъде реализирана тази цялостна отбрана в онлайн среда, то дано не забравяме и един сериозен проблем, който става все по-наболял, а точно, по този начин наречените фишинг-атаки към потребителите. Въпреки акциите, които организира Асоциацията на банките в България и напъните, които самите банки поотделно поставят, с цел да образоват своите клиенти, техният брой към момента е висок.

Според отчет, направен от един от световните водачи в киберзащитата - Acronis, само през първата половина на 2023 година броят на фишинг-атаките, учредени на имейл, е нараснал с 464% по отношение на 2022 година. Това слага банките в обстановка, в която освен би трябвало да създават и оферират цифрови артикули и услуги, само че и да образоват потребителите им, с цел да бъде основана оптимално сигурна онлайн среда за тяхното прилагане, показва главният  изпълнителен шеф на Първа капиталова банка.
 
 Централна кооперативна банка Централна кооперативна банка Източник: Zonanews
В актуалните условия банковият бранш на стопанската система играе основна роля в процеса на разпределението и преразпределението на финансовите запаси. Той дава финансови услуги на популацията и на бизнеса и трансформира спестяванията в вложения. Ето за какво, той няма по какъв начин да остане настрана от процеса на цифровизация на стопанската система и в доста случаи той е водещ в това отношение, тъй като предоставяните от него артикули и услуги покачват освен конкурентоспособността му, само че и тази на неговите клиенти, заключва той.
 
 Първа капиталова банка Първа капиталова банка Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР