Развитието на COVID-19 у нас е според очакванията – оформяне

...
Развитието на COVID-19 у нас е според очакванията – оформяне
Коментари Харесай

Витанов: Оформя се вторичен пик на вълната от COVID-19 и висока смъртност

 Развитието на COVID-19 у нас е съгласно упованията – оформяне на второстепенен пик на вълната и висока смъртност. Това съобщи математикът от Българска академия на науките Николай Витанов. 

Той показва, че броят на областите на равнище 4 - " тъмночервена зона ", пораства бавно. 

" Днес има нови претенденти. Единият е към този момент очевиден, другият към момента се крие. Ямбол е явният претендент и това се вижда на картата на риска, според проекта на Министерството на здравеопазването. Коя област е скритият претендент? Скрит, тъй като не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият претендент и това е Благоевград “, написа специалистът. 

Според неговите калкулации Кърджали, Смолян и Плевен са релативно най-добре към този момент. 

" Кърджали си бяха добре преди седмица и за тази седмица им дадох обещание релативно успокоение. Имат го. Плевен, в случай че си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните ограничения. Ето, ходът им тогава, през днешния ден дава резултат “, прецизира математикът.

По думите му прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост обрисува образуването на " тъмночервена зона " в Западна България. 

" Като си намерения човек, това е предстоящо. През лятото проблемите бяха по морето – там имаше огромна централизация на хора. Върнаха се хората от отмора от морето и от Гърция (а тъй като им е близо, там вървят много хора от Западна България) и проблемите се придвижиха в Западна България. С две думи - хора от Западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, пазете се (който желае, схваща се). Разпространението при вас е дифузно и заболеваемостта не е дребна “, прецизира Витанов.

Той прецизира, че София-град и Пловдив неотдавна са влезнали в зоната на дифузно разпространяване и обстановката се утежнява постепенно.

" Висят над пропастта София-град и Пловдив, само че не падат в нея. За мен това е героизъм и по тази причина споделям на всички, борещи се със болестта в тези две области - огромно БРАВО “, споделя още математикът. 

" Другото забавно на нашата карта на риска - Шумен е остров в лилавото море на Източна България. Браво и на тях. Днес базовото репродуктивно число е 1,128. Както виждате, не се движи към 1.3, натоварването на здравната система се чака да се усилва доста гладко. Тя се оправя и това е успокоително, само че не трябва да се не помни великият закон за прекосяване на количествените изменения в качествени - в случай че натискът продължи дълго време, системата може да бъде натоварена до сериозни равнища и да поддаде “, показва Витанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР