Развитието на административното правосъдие означава развитие на държавността, защото именно

...
Развитието на административното правосъдие означава развитие на държавността, защото именно
Коментари Харесай

Румен Радев: Развитието на административното правосъдие означава развитие на държавността

Развитието на административното правораздаване значи развиване на държавността, тъй като точно административните каузи като значение надвишават надалеч измеренията на един елементарен правосъден спор.

Това съобщи президентът Румен Радев на конференцията „ Административното правораздаване – история, настояще и бъдеще “, която се организира в София във връзка на 110 години от основаването на Върховния административен съд (ВАС) и 15 години от основаването на административните съдилища в България. Форумът бе открит от Георги Чолаков, ръководител на Върховен административен съд.

Държавният глава бе почетен с почетен знак на Върховен административен съд.

В приветствието си към участниците във форума президентът означи, че не би трябвало да забравяме, че макар сложния исторически интервал през 1912 година, България сътвори своя Върховен административен съд. И след една година съумя да сложи началото на неговата активност. Можем единствено да се гордеем с далновидността на нашите предшественици, които още тогава прозряха, че държавното ръководство е на неговото използване, сподели Радев. Съвсем естествено тази концепция устоя на провокациите на времето, тъй като административните съдилища се трансфораха в бранител на правата и законните ползи на жителите и техните организации, акцентира президентът. По думите му те са поръчител за развиването на положителната администрация, на правовата страна, където всесилен е единствено законът.

Според интернационалните разбори на влиятелни институции за водещите фактори на директните задгранични институции в дадена страна са не толкоз работната заплата, надеждната инфраструктура, а по-скоро качеството на институциите, уточни президентът Радев.

Той се обърна към представителите на Върховен административен съд с думите, че те са хората, които работят всекидневно България да има качествени институции. В последните нелеки години, в които нееднократно сме били очевидци на блокаж на държавните институции, точно вие, административните съдии, продължавахте праволинейно да следвате вашата задача и да връщате доверието на българските жители в държавността, за което откровено ви благодаря, сподели президентът. Той уточни, че на фона на множеството европейски ранглисти, където България и нашите институции заемат последните места, с помощта на вашия професионализъм и безрезервност, България заема водещи позиции, а в някои години и водещите места по експедитивност на правосъдния развой в административното правосъдие. Това е мотив освен за горделивост, този факт ни дава убеденост и вяра, че ние като страна имаме капацитет да вземем своето почтено място в европейското семейство, сподели още Румен Радев. Държавният глава благодари на административните съдии и им пожела доста здраве и триумфи в тяхната благородна задача.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР