Развенча се политическата атака към нас от миналата година, че

...
Развенча се политическата атака към нас от миналата година, че
Коментари Харесай

Христов: Развенча се политическата атака, че договорът с Турция ще е за доставка на руски газ

" Развенча се политическата офанзива към нас от предходната година, че ще използваме съглашението с " Боташ " за доставка на съветски природен газ. " Това сподели министърът на енергетиката Росен Христов, който, дружно с изпълнителния шеф на " Булгаргаз " ЕАД Деница Златева, посети терминала за полутечен природен газ наоколо до турския град Текирдаг. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

 

Там през днешния ден дойде първият танкер според подписаното съглашение сред " Булгаргаз " ЕАД и турската компания " Боташ " за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка. Доставеният с този танкер газ е от американската компания " Шиниър ", която през есента на предходната година завоюва търга на " Булгаргаз " за обезпечаване на нужните количества за 2023 година Едно от изискванията за присъединяване в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от страни без наложени наказания или други търговски ограничавания.

Споразумението сред " Булгаргаз " и " Боташ ", подписано на 3 януари 2023 година след диалози сред президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, е със период 13 години. Чрез него българският публичен снабдител получава достъп до пет терминала за полутечен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което обезпечава опция за трансфер на 1.5 милиарда куб. м. газ годишно към нашата страна.

" Споразумението разрешава потреблението на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, предпазване и доставка на равномерни количества природен газ до България. Това е основно за енергийната ни сигурност ", акцентира енергийният министър. Той изрази своята убеденост, че, с помощта на подписания контракт с " Боташ ", България ще може да си обезпечава над 10 танкера полутечен природен газ годишно.

 

" Можем да използваме цялата налична инфраструктура. Ние би трябвало да доставим газа до турските териториални води, а по-късно те имат уговорката да го разтоварят там, където е най-ефективно сега. Това обезпечава еластичност за нашата страна, а е преференциално и за турската, която по този метод усъвършенства потреблението на своята инфраструктура ", акцентира още Росен Христов. Според него триумфът на подписаното съглашение в немалка степен се дължи на намирането на точната формула, защитаваща ползите и на двете страни.

По думите на енергийния министър тясното съдействие сред България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. " На 25 и 26 април в София следва сключване на съглашение за разширение на газовата инфраструктура сред няколко страни - България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този метод газ от Азербайджан ще може да бъде доставян през България за Централна Европа ", разясни енергийният министър.

" Стратегическото ни партньорство с " Боташ " е основно за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските консуматори на конкурентни цени ", акцентира изпълнителният шеф на " Булгаргаз " ЕАД Деница Златева. Резултатът от тези старания е забележим в намаляването с повече от 60% на цената на горивото за месеците май и юни по отношение на началото на годината и устойчивия темперамент на тази наклонност. " Успяхме да подсигуряваме цялото ползване на страната в една доста несигурна обстановка ", заключи Златева.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР