Разван Гарбур работи за Policolor - Orgachim от 2013 г.,

...
Разван Гарбур работи за Policolor - Orgachim от 2013 г.,
Коментари Харесай

Разван Гарбур, "Оргахим": Лидер сме с пазарен дял 40-45%

Разван Гарбур работи за Policolor - Orgachim от 2013 година, когато оглавява сдруженията й " Оргахим резинс " - за произвеждане на синтетични смоли, и " Русе кемикълс " - най-големият производител на фталов и малеинов анхидрид на Балканите. Завършил е химично инженерство в Политехническия университет в Букурещ, специализира интернационален маркетинг в Румънската търговско-промишлена палата. Повече от 25 години се развива в региона на продажбите, търговията, производството и маркетинга, както и в ръководството на компании с фокус върху най-важните пазари в Европа, Азия и Африка. Владее румънски, български, британски, съветски език. " Оргахим " е най-големият производител на бои и лакове в България. Предприятието е част от групата Policolor - Orgachim. В нея влизат още " Поликолор " в Румъния, " Русе кемикълс ", която създава първични материали за химическата промишленост, и " Оргахим резинс " за произвеждане на смоли. Русенското дружество е основано през 1901 година и тази година чества своята 120-годишнина. През 2012 година фабриката беше добита от трио румънски вложители, които я стопираха от търговия на Българската фондова борса (БФБ). Външни пазари, на които продава продукцията си, са Грузия, Армения, Гърция, Македония, Сърбия, Франция, Германия, Холандия, Литва и други
Каква е структурата на " Оргахим "?
Производството в Русе е отделено в три разнообразни компании: " Оргахим " (за бои, мазилки, покрития и др.), " Оргахим резинс " (за смоли) и " Русе кемикълс " (за фталов и малеинов анхидрид). Макар и на един притежател, те са самостоятелни - с обособени бюджети, обособен Данък добавена стойност и други През април 2013 година поех " Оргахим резинс " и " Русе кемикълс ". От 1 януари 2020 година съм изпълнителен шеф на " Оргахим ". Какво е мястото на " Оргахим " в групата Policolor - Orgachim? Много значимо, бих споделил - основно място. Групата има един цех в Румъния и три заводи в България. " Поликолор " и " Оргахим " създават лакове, бори, мазилки, всевъзможни вероятни покрития на водна основа и на база разтворители (солвентни бои). Ако гледаме производството, " Оргахим " е огромната фабрика, тъй като тук беше трансферирано цялото солвент портфолио и направихме нов завод за автобои. Какъв е делът на износа от общия размер на продажби и кои са главните ви пазари?
Износът е от порядъка на 5-10% - без Румъния, наблягам, защото считаме България и Румъния за един пазар. Изнасяме за Молдова, Грузия, Гърция, Северна Македония, Албания, Хърватия, Малта, Ейре, Словения, Косово. Има и други, само че това са страните, в които имаме непрекъснати продажби на бои, лакове и мазилки.
Фотограф: Надежда Чипева Градове Русе Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.
Как е проведена дистрибуцията? Какъв е делът на b2b продажбите по отношение на b2c продажбите?
Моделът на дистрибуция е разбъркан - имаме лична, работим и с дистрибутори. В чужбина също работим с дистрибутори. Големите строителни компании ги считаме за b2b (business to business), по тази причина бих споделил, че b2b продажбите са 30-35%, всички останали са b2c (business to consumer). Има ли онлайн пазар за подобен вид произвеждане като вашето? Онлайн търговията има доста съществено бъдеще. Със специфичен съветник работим по създаването на една идея, наречена e-paint. Тук не става въпрос единствено за баналната интервенция онлайн - да си купите една бака багра. По-скоро желаеме да внедрим съставни елементи на обичайния бизнес в електронната търговия - неща като just-in-time deliveries, асортимент на цветове от клиента, онлайн technical assistant: част от нещата, които в този момент ги вършиме в един DIY хипермаркет (do it yourself), да ги вършиме в киберпространството. Това има огромни прерогативи - хората са доста заети, нямат време, нямат даже физическа опция да са в магазина. Разбира се, ще остане и физическата търговия, само че онлайн има своето бъдеще. Изцяло затворен цикъл ли сте или разчитате и на други снабдители ( " Русе кемикълс " създава първични материали за химическата промишленост, от тези първични материали " Оргахим резинс " създава смоли, които пък се употребяват от " Оргахим " )? Имахте ли усложнения с веригата на доставки в коронавирус рецесията и отрази ли ви се повишаването на петролопроизводните първични материали?
Нямахме проблеми с веригата на доставки. Проблем бяха затворените магазини в интервала март - май 2020 година Нямаше продажби или бяха доста малко. Имаше превоз, заводите ни работеха непрекъснато, с понижен потенциал, само че доставка на първични материали имаше.

Проблемът е тази година, защото цените на суровините скочиха пъклен доста. Стока има, само че доста скъпа. Няколко огромни производителя оповестиха форсмажор заради разнообразни аргументи и за някои специфични първични материали има дефицит. Страшно доста скочи цената на превоза - един резервоар от Азия струваше 1000 $, през днешния ден под 8000 $ няма да намериш. Откровено казано, съгласно мен това няма общо с коронавирус, има други търговски и индустриални аргументи, стопански интереси; някои желаят да продават повече в един район, в сравнение с в различен. Какви вложения са направени през последните години в българските и в румънските предприятия?

Имаме няколко доста огромни вложения - при започване на 2014 година пуснахме новия завод за произвеждане на смоли в " Оргахим резинс ", който пострада от пожар през 2012 година, след което влезе в цялостна реорганизация. Инвестицията в него беше 3.6 млн. евро. Днес този завод продава на над 30 пазара в Европа Русия и Африка. Следващата огромна и мощна инвестиция - към 2 млн. евро, е в новия завод за авторефиниш бои, така наречен авторепаратура, който беше трансфериран от Румъния в България като технология. Тук нямаше подобен завод, тъй че ние го изградихме от нулата. Точно по време на пандемията получи документи и стартира да създава - за България, Румъния и мисля, че в Молдова излязохме с някои артикули. Автобоите ни са много положителни - преди време " Поликолор " беше основният цех в Румъния за бои за коли, трактори и други Имаме една сериозна инвестиция в преместването на всички солвентни бои от Румъния към България. Инвестирахме и в една от най-модерните системи за пожарогасене: една доста нова технология, която се назовава " водна мъгла ", действа 24 часа, има датчици за топлота, газове и други
Фотограф: Надежда Чипева Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Технологии 3 Вечерни вести 1 Технологии 2 Вечерни вести 3 Седмицата 1 Свят 2 Коронавирус 3 Технологии
Вие сте водач на пазара. Как планирате да запазите позицията си и по какъв начин виждате бъдещето на компанията?

В България няма доста подробни разбори, само че на база данни от комерсиалните регистри считаме, че държим пазарен дял от порядъка на 40-45%. Основните ни съперници са локални. Други съперници са играчи от Гърция, Турция и Румъния.

Най-важното е да сме експерти във всичко, което вършим: от влизането през вратата на един наш чиновник до излизането на един наш артикул или търговец. Германците имат още по-кратък израз - to be profi. Лесно е да се каже, доста по-сложно е да се направи. От пандемията насам преди всичко е здравето на нашите чиновници. Ако те не са здрави и не могат да работят, нищо друго няма значение. Това е базата, върху която можем да градим положителни резултати. Това е всекидневно изпитание.
Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР