Разузнавателните служби на САЩ анализират генетична информация за 22 000

...
Разузнавателните служби на САЩ анализират генетична информация за 22 000
Коментари Харесай

Американското разузнаване разследва данни за вируси от лабораторията в Ухан

Разузнавателните служби на Съединени американски щати проучват генетична информация за 22 000 вируса, които са изследвани в лабораторията на Института по вирусология на Ухан. Това заяви CNN с позоваване на свои източници.

Не се оповестява по какъв начин тъкмо американското разузнаване е получило тези данни. Смята се обаче, че информацията може да била получена посредством хакване на сървърите, свързани с изследванията в Ухан. Огромният набор от генетични данни за вируси и съпътстващите ги бележки, направени на китайски, изискват дълъг разбор. Вашингтон към момента не може да направи никакви съответни изводи, написа в цитирания отчет.

Данните се ревизират посредством суперкомпютри на Министерството на енергетиката. Целият развой обаче се бави и затруднява най-много поради намирането на преводачи и дългата инспекция по доказване на благонадежността им, поради поверителността на тематиката.
В края на пролетта американският президент Джо Байдън съобщи, че американското разузнаване няма задоволително данни, с цел да се произнесе за произхода на ковид Sars-CoV-2. Той подреди на разследващата общественост да удвои напъните си в анализирането на всички налични данни и да изготви нов отчет в границите на 90 дни.

На 24 май т.г. The Wall Street Journal разгласява извадки от отчет на американското разузнаване за възможната поява на ковид няколко месеца преди началото на световната зараза. В публикацията се твърдеше, че трима чиновници на лабораторията на института в Ухан са потърсили здравна помощ поради тежки признаци на инфекциозно заболяване. Отбелязваше се и, че разследващият документ съдържа детайлности за визитите на тези пациенти в лечебни заведения. WSJ счита, че отчетът може да стане мотив за по-широко следствие на хипотезата за " неестествен генезис " на ковид.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян съобщи, че публикуването на WSJ не дава отговор на истината. Той акцентира, че съгласно изказване на Института по вирусология на Ухан към 23 март 2021 година нито един чиновник на института не е бил инфектиран с коронавирусна зараза.

„ Ако Съединени американски щати са сигурни в своите изказвания, дано ги потвърдят. Как се споделят ​​тези учени? Какво заболяване са имали? Ако те настояват, че учените са дали позитивен тест за новия ковид, тогава къде е отчетът? ”, добави той.
Версията за естествения генезис на ковид от прилепи към момента е основна, съобщи СЗО през май тази година. В същото време основният медицински консултант на Белия дом Антъни Фаучи призна, че Националните институти по опазване на здравето на на Съединени американски щати (NIH) са отпуснали 600 хиляди $ на лабораторията в Ухан в КНР за проучване на коронавирусите при прилепите, само че изрично отхвърли средствата да са били  използвани за възстановяване на функционалните характерности на вирусите - да вземем за пример, увеличение на способността за предаване от човек на човек. Фаучи въпреки всичко призна, че няма гаранции, че китайските учени не са употребявали тези средства, с цел да опитват с ковид.

В същото време някогашният чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати Дейвид Ашър, който проверява произхода на COVID-19 при някогашния президент Доналд Тръмп, съобщи, че е " неуместно да се има вяра ", че коронавирусът може да премине по натурален път от животни към хора.

„ Институтът по вирусология на Ухан беше епицентърът на китайската синтетична биология. Те започнаха някои доста сложни неща, свързани с така наречен " Методи за увеличение на функционалността “, съобщи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР