Разтревожени родители излязоха на протест в иранската столица Техеран и

...
Разтревожени родители излязоха на протест в иранската столица Техеран и
Коментари Харесай

Натравянето на ученички отприщи нови протести в Иран

Разтревожени родители излязоха на митинг в иранската столица Техеран и други градове след , оповестява " Ройтерс ".

Неизяснените към този момент случаи на заболяване са засегнали стотици ученички през последните месеци. Иранските управляващи считат, че девойките може да са били отровени и

Министърът на опазването на здравето на страната съобщи, че девойките са претърпели офанзиви с " лека отрова ". Според някои политици девойките може да са станали цел на твърдолинейни ислямистки групи, които се опълчват на образованието на девойките.

3/4/2023, Iran, Tehran
Families of schoolgirls, targeted by chemical attacks over the last few weeks, protest and chant, " Our enemy is here! They lie that it is America. " continues. is responsible for these attacks.
— Saeed Ghasseminejad (@SGhasseminejad)
Вчера министърът на вътрешните работи на Иран заяви, че следователите са разкрили " подозрителни проби " , които са били изследвани.

" При изследвания на терен са открити подозрителни проби, които се изследват, с цел да се открият аргументите за болестта на ученичките, като резултатите ще бъдат оповестени допустимо най-скоро ", увери Абдолреза Рахмани Фазли.

Заболяването засегна над 30 учебни заведения в минимум 10 от общо 31 провинции в Иран.
 Иран упрекна задграничните си врагове за отровените ученички
Иран упрекна задграничните си врагове за отровените ученички

Има арестуван за офанзивите

Видеоклипове, оповестени в обществените мрежи, демонстрират родители, чакащи в учебните заведения, с цел да приберат децата си у дома, а някои възпитаници са откарани до болница с кола за спешна помощ или рейс.

Събиране на родители пред постройката на Министерството на образованието в Техеран в символ на митинг против болесттите прерасна в антиправителствена проява.

" Басидж ", армия - вие сте нашата ДАЕШ ", скандираха протестиращите, сравнявайки Революционната армия и други сили за сигурност с групировката " Ислямска страна ".

Подобни митинги бяха извършени и в още два региона в Техеран и други градове.

Вълната от болести при ученички идва в сериозен миг за духовните ръководители на Иран, които се сбълскаха с месеци на провокирани от гибелта в ареста на кюрдката Махса Амини през септември предходната година.

В обществените мрежи има голям брой изявления със фотоси и видеоклипове на приети в болница девойки. Някои от тях се оплакват от гадене и сърцетуптене, други - от главоболие.

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида в Женева, Съединени американски щати и Германия приканиха за транспарантно следствие на нападенията.
 Необясними отравяния с газ на ученички в ирански учебни заведения
Необясними отравяния с газ на ученички в ирански учебни заведения

Доскоро властта не признаваше казуса

Иран отхвърли апелите, които счита за непозната интервенция и " прибързани реакции ", и увери, че проверява аргументите за случаите.

" Един от непосредствените цели на държавното управление на Иран е да се занимае с този въпрос допустимо най-бързо и да даде информация, с цел да позволи паниките на фамилиите и да потърси отговорност от причинителите ", акцентира представителят на външното министерство Насър Канаани.

Редица ученички също взеха присъединяване в почналите през септември антиправителствени митинги. Те смъкнаха наложителните си хиджаби в класните стаи, скъсаха фотоси на висшия водач аятолах Али Хаменей и пожелаха гибелта му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР