Разточителното харчене на Саудитска Арабия във футбола е тема на

...
Разточителното харчене на Саудитска Арабия във футбола е тема на
Коментари Харесай

Широки пръсти: Саудитска Арабия харчи милиарди за нови футболисти

Разточителното харчене на Саудитска Арабия във футбола е тематика на диалог в света на спорта това лято. Отборите в страната към този момент са похарчили над 700 млн. евро за нови играчи – на второ място след британската Висша лига. Реалната цифра ще бъде доста по-висока поради големите заплати, които се оферират, с цел да се примамят звездите надалеч от ярките светлини на европейския футбол, написа спортният редактор на Financial Times Джош Ноубъл, представен от Investor.bg

Макар че сътрудниците си прибират своя дял, а застаряващите звезди – още една последна заплата, един от най-големите спечелили в дълготраен проект е международният управителен орган на футбола FIFA.

Зараждащият се футболен план на Саудитска Арабия стартира през януари с идването на 38-годишният португалски състезател Кристиано Роналдо, който е и най-следваният мъж в Instagram. Вратите обаче се отвориха по-сериозно през юни, когато държавният капиталов фонд пое контрола над четирите най-хубави клуба в кралството и получи утвърждението – и парите – да провокира блъсканица.

Оттогава насам над две дузини играчи са пристигнали в кралството, в това число Карим Бензема и Неймар – най-скъпия футболист в историята. Няколко млади, търсени играчи също дойдоха.

Много се изписа в опит да се изясни неочаквания подтик Саудитската професионална лига да се трансформира в нещо блестящо. Някои виждат елементарен план, с който Саудитска Арабия се пробва да се ребрандира от автократично кралство в център на спорта и свободно време. Други споделят, че това е почтен – и безценен, опит да се вдигнат младите саудитци от дивана и да отидат да спортуват.

Появата на нов източник на кеш във футбола се усеща в целия бранш. Останалите без пари клубове в Европа с раздути тимове приветстват финансовото избавление, а други би трябвало също да заделят пари, с цел да заменят гениите, които ненадейно са си тръгнали.

Но точно FIFA, под управлението на Джани Инфантино, е тази, която може да се окаже най-големият победител. Институцията се упорства да се генерират нови източници на доходи, с цел да се понижи зависимостта на Световното състезание за мъже, което образува над 80% от облагата ѝ.

През четиригодишния цикъл, завършил през 2022 година, FIFA е получила 7,6 милиарда $ от телевизионни права, спонспорство и билети. UEFA, с помощта на Шампионска лига, може да завоюва този сума за половината на това време, а британската Висша Лига – за един сезон.

Сега част от проекта на Инфантино е действително да се започва ново съревнование, като промени Световното клубно състезание. Макар че то съществува в някаква форма от 2000 година, новата версия, която ще стартира през 2025 година, дава обещание да промени тотално играта, включвайки 32 тима от целия свят, които ще се състезават в дълго един месец състезание, наподобяващо Световната купа.

Сред тимовете, които са си подсигурили място в изданието през 2025 година, е тимът Ал Хилал от Рияд, победител в азиатската Шампионска лига за 2021 година Клубът е с най-големи чисти разноски във футбола това лято, подсказвайки за очакванията на Саудитска Арабия да сътвори тим, цялостен със суперзвезди, които могат да се състезават на международната сцена.

Включването на тимове с дълбоки джобове отвън юрисдикцията на UEFA би трябвало да привнесе конкурентност, любознание и иновативност в плана на FIFA. Хипотетична групова фаза, която изправя Ал-Хилал против Реал Мадрид, Челси и Интер Маями, би помогнала да се разсее несигурността на телевизионните оператори дали това ново събитие ще плени въображението. Очаквайте да последват саудитски спонсори – и кандидатура за домакинство на самото Световно състезание.

FIFA към този момент предвижда доходи от над 10 милиарда $ за идващия си четиригодишен цикъл. Тази цифра не регистрира никакви доходи от Световното клубно състезание. Със Саудитска Арабия на борда сумата евентуално ще се увеличи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР