Разстрел в Пловдив 10-та година остава неразкритКолегите му обявиха награда

...
Разстрел в Пловдив 10-та година остава неразкритКолегите му обявиха награда
Коментари Харесай

Куршум в главата на сараф със собствения му пищов

Разстрел в Пловдив 10-та година остава неразкрит
Колегите му оповестиха премия от 10 000 лева за информация за убиеца

Живеел непретенциозно с 5 лева дневно

След 10 ноември 1989 година българинът най-накрая умерено стартира да сменя своите левчета за отричаната от социализма западна валута. Това към този момент не бе привилегия единствено на партийните секретари и вождове, по тази причина законни и противозаконни сарафи отвориха обменни бюра на всеки ъгъл. Собствениците им забогатяваха бързо и елементарно, доста от тях в чували носеха след работа пачки с долари, немски марки, гръцки драхми и турски лири. Така тяхната специалност се оказа рискова, все по-често те бяха убивани и ограбвани. Една от следващите жертви стана и пловдивският сараф Стефан Техов-Даскала. 

2 февруари 2015 година е последният ден от живота на Даскала. Той е първият, който отваря малко законно обмен бюро и прави големи обороти още от началото на демокрацията. През всичките години не се е страхувал от никого, ходел без защита, носел и доста пари. Същото Техов прави и на този ден, когато се прибира от работа, а в чантата му имало сред 100 и 200 хиляди лева в разнообразни валути. Той паркирал против Спортното учебно заведение, слязъл и направил единствено няколко крачки, преди към него да се приближи чужд мъж. Какво е станало в този миг, може единствено да се допуска. Най-вероятно бандитът се е опитал да вземе чантата с парите, а Техов извадил законно притежавания си револвер „ Байкал “, с цел да се отбрани. Нападателят обаче съумял да му изтръгне оръжието от ръцете и да го простреля.

Съседи чули крясъци от къса тон от стъпки на бягащи хора, само че не и самите гърмежи. Т намерили Техов в локва кръв, прострелян в гърдите и главата. Минувачи извикали полиция и „ Спешна помощ “, само че лекарите единствено установили гибелта на сарафа. Аутопсията сподели, че гибелен е бил един от изстрелите – този в главата. Основната версия на полицията е, че Даскала е станал жертва на обир, защото всяка вечер сарафът се прибирал по еднакъв маршрут без защита. Преди да избяга, килърът сграбчил чантата му с парите.

Колегите на Техов постоянно го предупреждавали да не носи самичък толкоз огромни суми в брой, само че той с усмивка им отговарял, че няма желание да си трансформира навиците на остарели години. Стефан евентуално е бил наблюдаван не по-малко от месец, допускат криминалисти. Няма изясненост и дали нападателят е бил единствено един, или е имал съизвършител. Не е ясна и посоката, в която е избягал, тъй като в близост нямало охранителни камери.

Втората версия, по която стартира да работи полицията, е вендета. Според близки на сарафа обаче тя била нереална, защото Техов нямал врагове и не се е забърквал в измами. Разследващите ревизират и трета възможност - Даскала да е станал жертва на собствен дебитор арендатор. В продължение на години Техов влагал облагите си в изкупуване земя. Към 2015 година се оказал притежател на няколко хиляди декара за милиони лв., които предоставял на арендатори за култивиране. Пред другари се оплаквал, че някои от тях са измамници и по 2-3 години му бавели рентата. Версията, че мократа поръчка е пристигнала от арендатор-длъжник, също не била потвърдена, макар че криминалистите преровили всичко за бизнеса на Техов в разнообразни региони на страната, в това число и в Северозапада.



Джипът, до който бил погубен Тахов, бил единственият разкош за сарафа.

Въпреки че печелел добре, Техов живеел извънредно непретенциозно. Единственият разкош за него били джипът му „ Мицубиши “ и лимузината „ Мерцедес 300 SL “.  „ Хвалеше се, че от арендата и чейнчбюрото си натрупал към 17 млн. лв. “, твърди негов непосредствен. По думите му, макар благосъстоянието, Стефан не пилеел пари по заведения за хранене, почивки и екскурзии. Харчел по 5 лв. дневно и укорявал хората от компанията си, че си разрешават скъпи удоволствия и гуляи. На закъсалите си познати давал дребни заеми без рента.

Даскала възнамерявал да си построи лична къща в региона на Гребната база. Година преди гибелта си водел договаряния за имот, само че цената му се видяла висока и пазарлъкът се провалил. Приятелката му, която била 30-ина години по-млада, също не си разрешавала безсистемно да пръска пари. Двамата живеели в апартамент на 4-ия етаж в кооперацията на бул. „ Шести септември “, където на съдбовния 2 февруари го причакал килърът.



Даскала живеел в нова кооперация в Пловдив с 30-години по-младата си другарка.

Месеци наред полицията издирвала причинителя на показния разстрел, само че без триумф. Криминалистите попадат в задънена улица, като даже в прокуратурата постъпва предложение за преустановяване на следствието. Провокирани от безсилието на органите на реда, пловдивски сарафи водят редом частно следствие. През май 2015 година те оповестиха премия от 5000 лева за всякаква достоверна информация, която ще помогне за разкриването покушението над Стефан Техов - Даскала. Година по-късно удвоиха премията, само че солидната сума не докара до нови следи и откриване на килъра.

Подгонили го за валутни закононарушения
Бил преподавател по физическо, по тази причина му викали Даскала
Своя прякор Даскала Стефан Техов получил от съвсем 20-те години, през които преподавал физическо в гимназия „ Черноризец Храбър “ в Пловдив. Учениците с неспокойствие чакали  часовете му - момчетата да играят футбол на воля, а девойките да го наобикалят, заслушани в разказите и шегите му. Стефан бил много „ отворен “ даже по таталитарно време. Той пазарувал от „ Кореком “, като купувал долари и марки от чужденци. Продавал валута на всичките си познати, които желали също да се допрян до западните артикули. Народната милиция влезнала в дирите на учителя „ търгаш “, който разрушава социализма с дънки „ Райфел “, шоколадови яйца „ Киндер “ и бонбонки „ Тик-Так “ и Техов бил пратен за 2 години в пандиза. Когато излязъл, бил изцяло оправдан и отворил първото си обменно бюро, което нарекъл „ Тийчърс “. То било на основната улица в града, тъкмо до Централна поща. Обичал дамите, обичали го и те, само че по този начин и не се оженил и останал остарял ерген. Бил фанатик на тематика здравословен метод на живот - нито пиел, нито пушел, даже от време на време затварял измежду бял ден обменното си бюро, с цел да направи 50-60 лицеви опори на пода.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР