Разследват България за схема за незаконни трансплантации на органи Схема

...
Разследват България за схема за незаконни трансплантации на органи Схема
Коментари Харесай

Разследват България за схема за незаконни трансплантации на органи


Разследват България за скица за противозаконни трансплантации на органи
Схема за противозаконни трансплантации на органи, в които е забъркана България, разкрива японски вестник.

През април
2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България, написа вестникът The Yomiuri Shimbun.


Операциите им са били уредени от 58-годишен турчин, който е бил задържан в Украйна по обвиняване за противозаконен трафик на органи. Името на “координатора” не се загатва, само че вестникът разказва, че това е човек, който се показва за доктор. Трансплантациите у нас са били сполучливи, само че мъжът спрял да посредничи, откакто българските управляващи почнали следствие по съмнение за незаконни трансплантации от живи донори, осъществени в страната през 2019 – 2021 година, твърди още японското издание.

Схемата в Япония
почнала да се разплита, откакто вестникът получил записи, в които въпросният турчин предлага трансплантации в Шри Ланка. Той бил обвързван с неправителствена организация, която го потърсила за помощ, откакто поради ковид нуждаещите се от нови органи японци не можели да бъдат оперирани в Китай. Турчинът предложил трансплантации и в други страни, измежду които Украйна, Узбекистан и Киргизстан.


Известно е, че той е получавал средства, включително “такса за донора” от към 15 хиляди $ (не е несъмнено, че цялата сума е достигала до действителния дарител), от Асоциацията за поддръжка на пациенти с нелечими болести ( “Набо канджа шиен само че кай”), основана в Токио. Общата сума достигала 80 хиляди $.


Японското следствие се базира на звукозаписи и видео, свидетелства от лица, свързани с асоциацията и пациенти, минали през хирургическа интервенция. Твърди се, че Асоциацията е извеждала японци най-вече в Китай като медиатор за трансплантации от умряли хора или екзекутирани пандизчии.



Споменатата Неправителствени организации отхвърля всевъзможни връзки с турчина и противозаконния трафик на органи и трансплантации. В следствието не се загатва нито името на болничното заведение в България, където са били трансплантирани японците, нито за кой град става въпрос.

В началото на юни
2021 година служебният здравен министър Стойчо Кацаров имаше съмнение към управлението на болница “Лозенец” в София за осъществени там сред 2019г. и април 2021 година 14 трансплантации на бъбрек от жив донор.


Протест в болница Лозенец: Не желаят да ги сливат с детската болница
Това бе и едно от основанията той да в профил шефа проф. Любомир Спасов и съвета на шефовете на здравното заведение. БГ войс бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР