Разследващият комитет на Беларус заявява, че Емил Чечко, полски войник,

...
Разследващият комитет на Беларус заявява, че Емил Чечко, полски войник,
Коментари Харесай

Избягал полски войник докладва за над 240 убийства на мигран...

Разследващият комитет на Беларус декларира, че Емил Чечко, полски боец, който е избягал в Беларус и е потърсил политическо леговище, е докладвал за убийствата на над 240 мигранти, оповестява РИА Новости.

" По време на следствието на наказателното дело Емил Чечко описа, че от 8 юни 2021 година дружно със своите съратници е взел участие в проведени убийства в граничната зона и край село Симяновка. По думите на боеца той знае за убийствата на повече от 240 души ", се споделя в отчета на Следствения комитет на Беларус, предава БГНЕС.

По-рано Държавният граничен комитет на Беларус заяви, че полският боец, роден през 1996 година, е бил арестуван в граничната зона на 16 декември. Граничарите показват, че арестуваният е потърсил политическо леговище в Беларус " заради противоречие с политиката на Полша във връзка с миграционната рецесия и практиката на нечовешко отношение към бежанците “.

В ефира на беларуската телевизия Чечко упрекна полските правоприлагащи органи в систематични убийства на мигранти, както и двама доброволци, като съобщи, че му се е наложило да стреля по мигранти.

Министерството на вътрешните работи на Беларус заяви, че е приело за разглеждане молбата на Чечко за даване на статут на емигрант. В Полша Чечко е упрекнат по член за дезертиране, по който може да получи до 10 години затвор, и се търси.

Наскоро Литва, Латвия и Полша оповестиха за увеличение на броя на арестуваните незаконни мигранти от Близкия изток и Африка на границата с Беларус, като упрекнаха Минск, че е основал миграционна рецесия. Минск съобщи, че не е в основата на миграционната рецесия. Президентът на Беларус Александър Лукашенко означи, че Минск към този момент няма да стопира потока от незаконни мигранти към страните от Европейски Съюз: поради западните наказания " няма пари и сили " да го прави. Беларуските гранични чиновници неведнъж са заявявали, че Литва, Полша и Латвия принудително са експулсирали мигранти на беларуска територия.

През ноември предходната година група мигранти, най-вече кюрди, която в началото наброяваше над 2000 души, се образува покрай границата сред Беларус и Полша. Мигрантите се пробваха да пробият границата с Полша на граничния пункт " Брузги " в Гродненска област (Кузница от полска страна), само че опитът бе спрян от полските сили за сигурност благодарение на специфични средства.

Беларус е подготвила транспортен и логистичен център наоколо до граничния пункт за настаняване на мигранти. Някои мигранти се връщат в родината си от Беларус както с евакуационни полети, по този начин и самостоятелно. По публични данни в края на предходната година в лагера край границата с Полша са останали към 600 бежанци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР