Разследващите органи ще направят всичко необходимо, за да установят цялото

...
Разследващите органи ще направят всичко необходимо, за да установят цялото
Коментари Харесай

Бойко Рановски: Много е важно да се установи дали автобусът се е запалил преди или след удара

Разследващите органи ще създадат всичко належащо, с цел да открият цялото придвижване на рейса, местата, където той е спирал, където са почивали водачите, скоростта, с която се е движел. Всичко това ще бъде открито, съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Бойко Рановски, изпълнителен шеф на " Автомобилна администрация ".

Ще бъдат назначени съответните експертизи, има способени органи в страната.

Надявам се, че истината ще излезе. Много значимо е да се откри дали рейсът се е запалил преди или след удара в мантинелата, тъй че цялата информация ще бъде събрана.

Такъв случай до момента не е имало, добави Рановски.

Той увери, че камери на АПИ има на всички места в страната и може да се откри придвижването на рейса.

По информация на очевидци, рейсът е почивал при започване на Автомагистрала " Струма ", на бензиностанция и случаят е зародил на 30 км след почивката, изясни Рановски.

Със сигурност, водачите са били двама, увери той.

Рановски акцентира още един път, че жертвите са починали в резултат на пожара, по тази причина е извънредно значимо да се откри дали той е настъпил преди или след удара в мантинелата.

Пред bTV проф. Симеон Ананиев, ръководител на Асоциацията на движимостите лица и специалистите съобщи, че отбивката за отмора би трябвало да е отделена, без да има спор с пътя , а тя в тази ситуация се намира в нищото.

" Нямам спомен да има пътен знак, който да алармира, че в сектора на злополуката на Автомагистрала " Струма " има отбивка. И да има, знакът би трябвало да е подобен, че да се забележи ", сподели проф. Симеон Ананиев.

 Снимка: Булфото

Той добави, че няколко пъти се е обърквал на това място и е бил на косъм да влезе в така наречен отбивка за отмора, която не е сигнализирана, има завой, има и денивелация.

" Отбивката за отмора в завой по напълно различен метод би трябвало да е отделена, без да има спор с пътя ", добави специалистът.

" Когато се стигне до произшествие, без значение в каква сфера и се стигне до правосъдно дело, главната роля да се изяснят аргументите е на специалистите ", сподели още той.

" Опитът демонстрира, че в последно време се образуват екипи от така наречен сложни експертизи, в които вземат участие разнообразни специалисти ", съобщи Ананиев и изясни, че има шест съществени експертизи, които би трябвало да се създадат.

По думите му първата е експертиза за проектирането на пътя, като има европейски наставления. В едно такова планиране има наклони, настилки, сигнализации. Прави се относителен разбор, изясни той.

Втората точка е осъществяване на строителството, сподели проф. Ананиев.

" Какво е техническото задание - има случаи, в които се оказва, че изпод вместо да се постави трошляк, се поставя минен боклук със сяра, който водата го разяжда и пътят пропада. В този сектор пътят не е от най-хубавите.

Третата експертиза е транспортното средство - по кое време е създадено, механически паспорт, има ли лиценз, има ли ограничител на скоростта ", изясни специалистът.

Той добави, че за рейсовете имат ограничител на скоростта, а постоянна процедура на Балканите и да се маха ограничителят. Ананиев сподели още, че постоянно би трябвало да има двама водачи, които да почиват на три часа, по нашите стандарти - 4,5 часа. Тахошайбите са с две карти, само че при експертизите от време на време се открива, че има единствено един водач, означи Ананиев.

" Може да се окаже, че вторият водач е жив и здрав в Македония, единствено са му взели картата. Аз съм взел участие в такива експертизи ", добави той.

Четвърта експертиза е пожарната експертиза - да се потвърди къде е бил пожарът, какви са вероятните разновидности, добави Ананиев.

" След като се види къде е бил, ще се търси от какво е. Възможно е искра в мотора от спукана гума. Възможна е и друга догадка - статистиката е посочила, че в новогодишните празници има доста пожари в резултат на пиротехнически средства. Това са екскурзианти, които са били на пазар, има опасения, че рейсът е бил цялостен с пиротехнически средства, които се възпламеняват. Какъв е източникът на пожара, ще каже експертизата ", изясни Ананиев.

Петата експертиза е логистическата - каква е нормативната база, кои органи какво правят, сподели още професорът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР