Разследванията за подкопаването на линиите на Северен поток, които се

...
Разследванията за подкопаването на линиите на Северен поток, които се
Коментари Харесай

Северен поток: експлозии на дъното - мистерията започва да излиза наяве

Разследванията за подкопаването на линиите на Северен поток, които се организират в западните страни, се натъкват на от ден на ден обстоятелства, които е извънредно неловко, в случай че не и невероятно, за проверяващите и висшите органи да бъдат разкрити. Но няма нищо прикрито, което да не излезе нескрито - въпросът е по кое време ще стане.

На 26 октомври внезапно падна налягането и на двете влакна на газопровода " Северен поток " и три от четирите тръби бяха развалени. Инцидентът е станал във водите край датския остров Борнхолм, край южното крайбрежие на Швеция.

Bloomberg означи при започване на октомври, че приключването на газ е спряло в датската изключителна икономическа зона съвсем незабавно след повредата (1-2 октомври), а в шведската зона до 5 октомври.

Русия беше принудена да спре " Северен поток 1 " за неопределен срок, защото западните наказания направиха невероятно започването на ремонта. Властите на Дания, Швеция и Германия незабавно след случая оповестиха, че възнамеряват да основат взаимен екип за следствие, само че в последна сметка започнаха настрана да изследват следствията и аргументите за повредата и не включиха съветската страна в следствието.

Активна фаза на следствията

В първите седмици, съгласно анонимни чиновници на Европейски Съюз, интервюирани от The Washington Post, концепцията, че Русия е основният обвинен, незабавно стана преобладаваща измежду европейските политици. Властите на Руската федерация незабавно след случая означиха, че Русия и Германия понасят единствено загуби от загубата на тръбопроводи.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, в отговор на многократните обвинявания от западната страна, означи, че Съединените щати и Полша могат да бъдат заинтригувани страни.

От тази позиция обстановката е преференциална за американските снабдители, защото те могат да усилят доставките на LNG (втечнен естествен газ) за Европа. Полша попадна под подозрение поради прекомерно позитивната реакция към случая – някогашният външен министър на страната Радослав Сикорски реагира по този начин: „ Дребно нещо, само че хубаво “. И благодари на Съединени американски щати.

Главната прокуратура на Русия на собствен ред дефинира случая като акт на интернационален тероризъм.

След интензивно търсене на мястото на произшествията, на 6 октомври шведската работа за държавна сигурност (SEPO) разгласи завършването на предварителното следствие на случая. Според шведски следователи течовете от газопровода, които са породени от детонации, са симптом за бойкот.

Тоест още тогава беше оповестено, че повода за злополуката са умишлени дейности. Шведската страна обаче не даде никаква индикация по какъв начин са се случили детонациите и/или кой може да е виновен за това.

Почти незабавно след повредата Дания също откри течове в изключителната си икономическа зона. Датската полиция обаче отхвърли да разяснява констатациите на Швеция или да даде настояща информация за положението на личното си следствие.

На 1 ноември Владимир Путин сподели, че на Газпром към момента е разрешено да огледа мястото на случая и че случаят е явна терористична офанзива. Президентът на Руската федерация сподели, че експертите на съветската компания са разкрили две фунии с дълбочина 3 и 5 метра и раздрана тръба с дължина 40 метра.

А на 2 ноември швейцарската компания Nord Stream AG (дъщерно сдружение на Газпром, съветска корпорация има 51% от акциите), чиито специалисти са работили в изключителната икономическа зона на Швеция, разгласи откриването на две изкуствени фунии в дъното на Балтийско море на разстояние 248 метра една от друга.

В същото време експертите на компанията означиха, че фрагментът от тръбата сред фуниите е изцяло опустошен, а радиусът на фрагментите е минимум 250 метра. Трябва да се означи, че Nord Stream AG не получи никаква помощ за инспекцията от европейски страни.

Тихо време

На 18 ноември шведският прокурор Матс Люнгквист сподели, че на мястото на случая са открити остатъци от експлозиви. Въпреки това изминаха няколко месеца от това изказване, само че до момента не е получена кардинално нова информация от шведска страна.

На 12 януари представителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че отводът на Швеция да показа информация за саботажа на газопроводите " Северен поток " е загадъчен. Според нея съветските специалисти, в случай че бъдат позволени до следствието, могат да стигнат до „ неуместни изводи “.

По-късно, на 26 януари, заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд сподели по време на чуване в Конгреса, че е удовлетворена от разрушаването на „ Северен поток “. В отговор на това съветският външен министър Сергей Лавров означи, че със забележката си Нюланд в действителност признава присъединяване на Вашингтон в бойкот.

Прави усещане, че освен Русия не е позволена до присъединяване в следствието. На 1 февруари норвежката петролна и газова компания Equinor съобщи, че глобите на Европейски Съюз и личната санкционна политика на Норвегия са й попречили да взе участие в процеса.

Въпреки че не е член на Европейски Съюз, Норвегия е част от Европейското икономическо пространство от 1994 година По този метод наредбите на Европейски Съюз попречиха на Equinor да даде услуги и съоръжение за разбор на случая.

Норвежката страна ръководи система за „ ремонт на тръбопроводи и подводно инсталиране “ (PRSI). Услугите й са налични за 72 компании, в това число операторите на Nord Stream. Събитията след детонациите демонстрираха, че това предписание съществува единствено на хартия.

И по този начин, Nord Stream AG незабавно след случая изпрати искане за потребление на съоръжение, само че на 4 октомври швейцарската компания съобщи, че не може да направи това, защото притежателят на нужния транспортен съд към момента чака позволение от норвежкото външно министерство Министерство. Оттогава обстановката се е трансформирала малко. Тоест, една от дребното страни, която разполага с пълностоен боеприпас за дълбоководни проучвания, не го употребява, когато е належащо.

Западните медии се съмняват

На 2 февруари The Times разгласява публикация, която върна публичното внимание към казуса. Изданието акцентира, че за 4 месеца нито едно от трите обособени следствия, извършени от Дания, Швеция и Германия, не сподели обществено кой е виновен за повредите на тръбопровода.

Британският вестник цитира и мнението на представителя на партията на зелените и ръководител на комисията по разузнаването на Бундестага Константин декор Нолц. Политикът в изявление за вестник Tagesspiegel сподели, че немското държавно управление би трябвало да наруши мълчанието по отношение на следствието и да му даде повече бистрота.

Някои специалисти, съгласно The Times, към този момент се чудят за какво Русия би навредила на тръбопроводите, като се има поради, че Руската федерация е вложила доста в построяването им, а Газпром е главният акционер. Проектът би обезпечил постоянен поток от доходи и би било необичайно да се откаже толкоз коренно.

Times цитира и Август Ханинг, някогашен шеф на немското външно разузнаване (през 1998-2005 г.), който в края на 2020 година сподели, че Съединени американски щати, Полша, Англия и Украйна може да са заинтригувани от прекъсването на тръбопроводите.

„ Всеки има своите аргументи “, сподели той.

The Times отбелязва, че и четирите страни интензивно се опълчиха на построяването на Северен поток 2.

В същото време английският вестник счита, че изясненост по следствието надали ще пристигна в близко бъдеще. The Times цитира Бенджамин Шмит, теоретичен помощник от Харвардския университет и някогашен консултант на Държавния департамент на Съединени американски щати по европейската енергийна сигурност. Вярно, думите му са много неразбираеми:

„ Не намирам за изненадващо, че към момента няма набор от безапелационни доказателства. Процесът на подводна криминалистика постоянно ще отнеме доста време ".

Шмит не изключи, че по време на следствията няма да е допустимо да се съберат неопровержими доказателства.

На 4 февруари по време на изявление за вестник Die Welt немският основен прокурор Петер Франк сподели, че „ присъединяване на Русия в случая не е потвърдено “ и че следствието продължава.

Адвокатът означи, че по време на следствието са употребявани два проучвателен кораба за събиране на проби от вода и почва от местата на детонацията и унищожаване на парчета от развалени тръбопроводи. Днес към момента тече съдебномедицинска експертиза, без да е посочен период за привършване.

Германският канцлер Олаф Шолц преди този момент отхвърли да разяснява немското следствие, като сподели, че би трябвало да бъдат получени съответни доказателства, преди да могат да се вършат изказвания.

Въпреки това, съгласно сензационния The Times, който притегли вниманието към тази обява, немските следователи са подготвени да прегледат теории, които допускат, че детонацията е осъществена от западна страна, с цел да хвърли виновността върху Русия.

Като цяло до момента изследванията на европейските страни в подтекста на следствието на случая разкриха единствено, че приключването на газ и вредите по тръбопроводите са породени от бойкот. Но това стана ясно дефинитивно много бързо, 1-2 седмици след повредата на газопроводите. От средата на ноември на практика няма прогрес в следствието.

Изобщо не е ясно дали Германия, Дания и Швеция си сътрудничат в следствията си и в случай че да, доколко. И главният въпрос: пробват ли се по принцип специалистите от трите страни да стигнат до дъното на истината? Подозренията за укриване на информация остават мощни, да вземем за пример заради обстоятелството, че освен съветски, само че и норвежки експерти към момента нямат право да се причислят към което и да е от настоящите следствия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР