Разследванията на прокуратурата за безстопанственост показват, че държавното обвинение работи

...
Разследванията на прокуратурата за безстопанственост показват, че държавното обвинение работи
Коментари Харесай

Колко е успехът на прокуратурата по делата за безстопанственост

Разследванията на прокуратурата за занемареност демонстрират, че държавното обвиняване работи като че ли на празни обороти. Почти идентичен е броят на новообразуваните и прекъснати досъдебни производства през годините, сочат данни, поискани от " Дневник " по Закона за достъп до социална информация.

Основният състав на закононарушението бестопанственост - член 219 в Наказателния кодекс е: " Длъжностно лице, което не постави задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за предоставената му работа и от това последва забележителна щета, заличаване или прахосване на имуществото или други обилни вреди на предприятието или на стопанството, се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция до пет хиляди лв. ".

Случаите на следствия на прокуратурата за занемареност нормално са обществено известни. Те засягат хора от властта и тяхната активност за повереното им имущество. За бестопанственост нормално се упрекват сегашни и някогашни министри, ръководители на организации. Последното досъдебно произвеждане тази седмица, което стигна до медиите бе за някогашен шеф на учебно заведение, провел съгласно прокуратурата подозрителен търг. Повече вижте тук.

 Колко е триумфът на прокуратурата по делата за занемареност (графика)
© Юлия Лазарова

Според информацията на прокуратурата през миналата година новообразуваните следствия са били 72, а прекратените 70. Сходно е ситуацията през предходните години като през 2013 година новообразуваните досъдебни производства са били 78, а прекратените 77, пред 2014 пропорцията е била 75-64, през 2015 година 71-58. По-добро е ситуацията през първото шестмесечие на тази година, когато новообразуваните каузи са 50, а прекратените са 31.

Че прокуратурата не реализира особени резултати по делата за бестопанственост се вижда и от съотношението сред наказани и оправдани като броят на първите от 2013 година до първите шест месеца на тази са 28, а оправданите за същия интервал са 68.

Повече данни вижте в графиката. В нея информацията за 2017 година визира първото ѝ шестмесечие:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР