Разследването започна през 2012 г., когато Данаил Ганчев беше и

...
Разследването започна през 2012 г., когато Данаил Ганчев беше и
Коментари Харесай

Синът на Гриша Ганчев осъди прокуратурата за 180 000 лв.

Разследването стартира през 2012 година, когато Данаил Ганчев беше и арестуван, а обвиняванията бяха за проведена незаконна група, ръководена от татко му, в която са взели участие осем души и е правила данъчни закононарушения. Обвинителен акт беше импортиран едвам откакто обвинените желаеха делото или да бъде прекъснато, или да влезе в съда, а по-късно Ганчеви бяха оправдани на три инстанции. Обвинението на спецпрокуратурата беше за данъчни закононарушения за над 700 000 лв., като съгласно прокуратурата то е осъществено посредством продажба без фактури на захар, създадена в Бургаските и Девненските захарни фабрики, посредством компаниите " Симек " ЕООД, " Никдоналд Комерс " АД и " Лозев " ЕООД.

 

Миналата година Данаил Ганчев заведе в Софийския градски съд (СГС) иск против прокуратурата за 120 000 лв. неимуществени вреди от противозаконното обвиняване, както и за още 59 000 лв., които е платил на юристи през десетте години, в които е траяло делото.

Градският съд почете изцяло исковете на Ганчев, а от решението му излиза наяве, че е щял да получи и доста по-голямо обезщетение, в случай че го беше изискал.

 

В исковата си молба по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ) Данаил Ганчев акцентира, че в началото през май 2012 година е бил задържан и е останал близо три месеца в ареста, където изискванията били ужасни, изключително при рекордно високите температури тогава. Отделно Ганчев споделя, че здравето му трайно се влошило, в ареста получил и хипертонична рецесия, бил откаран в болница, където унизително бил заключен за леглото с белезници на ръцете и краката, макар че бил в тежко здравословно положение.

 

Той твърди, че противозаконното дело " съществено и необратимо " е уязвило неговото положително име и човешко достолепие, защото животът му на млад и високообразован човек, който нямал никакви престъпни прояви, бил изцяло комплициран и унищожен. Той разказва в детайли по какъв начин на 15 години е отишъл да учи в Швейцария, където приключил с отличие лицей, а по-късно приключил и висше обучение в Лондон. Като квалифициран финансист се върнал в България и имал упоритост да се утвърди в " Литекс " и през 2011 година станал началник на " Литекс Комерс ".

В решението си арбитър Божана Желязкова написа, че делото е водено съвсем 10 години и са потвърдени страданията на Ганчев. Тя обаче категорично обръща внимание на медийния отзив и отговорността на прокуратурата. " Повдигнатото обвиняване против ищеца, заемащ управителна служба, е нямало по какъв начин да не бъде отразено в пресата заради сензационния му тип, изкуствено основан от едно неиздържано обвиняване, с което се накърняват положителното име и достойнството му ", се споделя в решението.

 

Съдът отбелязва и влошеното здраве на Ганчев, осуетеното му обучение, проблемите в професионалната активност и унижението от повдигнатото тежко обвиняване. От решението излиза наяве, че справедливото обезщетение би било 200 000 лв., само че Ганчев е изискал единствено 120 000 лв..

 

Решението обаче не е дефинитивно и прокуратурата може да апелира пред Софийския апелативен съд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР