Разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда

...
Разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда
Коментари Харесай

Правителството реши кой да води разследване срещу главния прокурор

Разследването против основния прокурор и неговите заместници да се организира от завеждащия инспектората на прокуратурата, плануват признатите през днешния ден от държавното управление допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс.
Целта на законопроекта е осъществяване на рекомендациите на Механизма за съдействие и инспекция на Европейския съюз чрез въвеждането на ефикасен и съгласуван с настояща конституционна уредба модел, гарантиращ следствията против основния прокурор и неговите заместници, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Законовите промени са в осъществяване на рекомендация на Службата за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия по отношение на промяната на прокуратурата и взаимоотношението й с другите институции, в това число механизъм за отчитане на постигнатия прогрес пред необятната общност.
Предлага се още при положение на хипотетично съзнателно закононарушение от общ темперамент, осъществено от основния прокурор или негови заместници, прокурорът завеждащ инспектората на прокуратурата, да може да разпорежда обособени дейности по следствието и други процесуални дейности на прокурори или следователи от Националната следствена работа.
Създават се законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на основния прокурор или неговите заместници, основният прокурор да не може да реализира контрол за правда по тези преписки и каузи.
С цел обезпечаване на независимостта на прокурора завеждащ инспектората на прокуратурата е планувано той да се избира и освобождава по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската гилдия и с болшинство не по-малко от осем гласа от членовете на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. А срокът на мандата му да е 7 години.
В претекстовете към плана на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс написа, че с предлагания план на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (ЗИД на НПК) се цели осъществяване на рекомендациите на Механизма за съдействие и инспекция на Европейския съюз чрез въвеждането на ефикасен и съгласуван с настояща конституционна уредба модел, гарантиращ следствията против основния прокурор и неговите заместници.
Законовите промени, свързани с следствия против основния прокурор, са в осъществяване на рекомендация на Службата за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия по отношение на промяната на прокуратурата и взаимоотношението й с другите институции, в това число механизъм за отчитане на постигнатия прогрес пред необятната общност.
С направените оферти се планува при положение на хипотетично съзнателно закононарушение от общ темперамент, следствието против основния прокурор и неговите заместници да се организира от прокурор, завеждащ инспектората на прокуратурата. Той ще може да разпорежда обособени дейности по следствието и други процесуални дейности на прокурори или следователи от Националната следствена работа.
По този метод се подсигурява, че следствието ще бъде провеждано от прокурори и следователи със забележителен опит, чиято служба подхожда на публичната значителност на производството. Същевременно се подсигурява, че независимостта на прокуратурата като част от правосъдната власт няма да бъде наранена посредством осъществяване на следствието от страна на органи на изпълнителната власт.
Създават се законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на основния прокурор или на неговите заместници, основният прокурор да не може да реализира контрол за правда по тези преписки и каузи.
Предложените промени са съобразени с конституционното условие, че само прокуратурата в плануваните от закона случаи притегля към отговорност лицата, които са направили закононарушения, и поддържа обвиняването по наказателни каузи от общ темперамент.
В тази връзка се планува провеждането на следствието на основния прокурор или на неговите заместници да се прави от прокурор във Върховната касационна прокуратура.
Предлага се функционалностите по член 46, алинея 1 и 2 от Наказателно-процесуален кодекс, включително и наблюдаващ прокурор, да бъдат предоставени на съответния прокурор, завеждащ инспектората на прокуратурата.
Предвижда се за обезпечаване на неговата самостоятелност, прокурорът, завеждащ инспектората на прокуратурата, да се избира и освобождава по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската гилдия и с болшинство, не по-малко от осем гласа от членовете на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Срокът, за който ще се избира е 7 години, като мандатът може да бъде предварително преустановен на основанията по член 130, алинея 8, т. 2-4 от Конституцията на Република България.
С приемането на оферти законопроект ще се отговори на публичните упования за гарантиране на ефикасното и независимо осъществяване на следствията против основния прокурор и неговите заместници, съгласуван с настояща конституционна уредба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР